Karš Ukrainā var radīt būtisku "Olainfarm" grupas apgrozījuma kritumu

02.11.2022 09:03:00

AS “Olainfarm” apgrozījums 2021.gadā palielinājies līdz 105,51 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, tas ir pieaugums par 13,55%. Pārskata gadu uzņēmums noslēdzis ar 10,14 milj. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas. Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka “Olainfarm” grupas apgrozījums 2021.gadā audzis līdz 137,75 milj. EUR, bet peļņa līdz 12,71 milj. EUR.

Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Olainfarm” norādījis, ka zāļu ražošanas segmentā pieaugums sasniedza 16,3%, kompresijas izstrādājumu realizācija pieaugusi par 31,1%. “Terapeitiskajās kategorijās spēcīgs pieprasījums saglabājies nervu sistēmas veselības medikamentiem, kuru apgrozījums audzis par 29,3%, salīdzinot ar gadu iepriekš,” skaidro AS “Olainfarm”.

“Olainfarm” grupas produkcija tiek realizēta plašam ģeogrāfiskam tirgum. Pērn ievērojami rezultāti sasniegti Latvijā, Krievijā, Ukrainā un Centrālāzijas reģionā. Realizācijas apjoma pieaugumu sekmēja dažādu mārketinga aktivitāšu klāsts, efektīvas pārdošanas komandas kampaņas produktu virzībai realizācijas tirgos un mērķa auditorijas paplašināšanai. Jānorāda, ka 2021.gadā augstākais realizācijas apjoms uzņēmuma grupai bija Latvijā, tam sasniedzot 41,25 milj. EUR, kas ir par 5,3% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pārdošanas apjoms Latvijā veido nepilnus 30% no grupas kopējiem ieņēmumiem. “Olainfarm” iesniegtajā gada pārskatā norādīts, ka 28,4% no grupas kopējiem ieņēmumiem pērn veidoja Krievijas tirgus. Ņemot vērā, ka Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas tirgus 2022.gadā veido 57% no AS “Olainfarm”  kopējiem ieņēmumiem, karadarbības ietekmē šogad iespējams būtisks grupas realizācijas apjomu kritums. AS “Olainfarm” prognozē zaudējumus Ukrainas tirgū līdz 5,5 milj. EUR apmērā. Krievijas militārā agresija ietekmējusi ne tikai AS “Olainfarm”, bet arī tās meitas uzņēmumus NPK “Biotest” un SIA “Tonus Elast”.

Lursoft dati rāda, ka AS “Olainfarm” pieder daļas astoņos uzņēmumos, tostarp SIA “Silvanols”, SIA “Tonus Elast”, SIA “Latvijas aptieka” un SIA “Klīnika DiaMed”.

AS “Olainfarm” 2021.gadā bija darba devējs 1236 darbiniekiem, savukārt grupas uzņēmumos kopā pērn strādāja 2146 strādājošie.