Aizvadīto finanšu gadu "Arčers" noslēdzis ar zaudējumiem

30.11.2022 08:31:00

Laika periodā no 2021.gada 1. jūnija līdz š.g. 31. maijam būvkompānija SIA “Arčers” apgrozījusi 18,25 milj. EUR, finanšu gadu noslēdzot ar 1,7 milj. EUR zaudējumiem.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, SIA “Arčers” apgrozījums samazinājies uz pusi mazāks. Uzņēmums iesniegtajā vadības ziņojumā norādījis, ka tam nav izdevies sasniegt plānotos finanšu rādītājus, jo tā darbību būtiski ietekmēja sarežģītā situācija pasaulē – Covid-19 pandēmijas ierobežojumi un karš Ukrainā. SIA “Arčers” skaidro, ka Covid-19 pandēmijas ietekmē nācās gan saskarties ar saslimstību, gan būvmateriālu cenu pieaugumu un lielākiem piegāžu termiņiem. Krievijas uzsāktā kara ietekmē daudzas Krievijas un Baltkrievijas personas tika iekļautas sankciju sarakstos, līdz ar to apstājās daudzu materiālu piegādes no šīm valstīm un/ vai sankciju sarakstos esošo personu saistītajiem uzņēmumiem. Sankciju ietekmē īpaši sadārdzinājās un tika apgrūtinātas metāla izstrādājumu piegādes, būvmateriālu cenas sadārdzinājās praktiski visos preču segmentos, tādējādi ievērojami apgrūtinot iepriekš noslēgto līgumu izpildi, jo tie neparedzēja cenu indeksāciju. Karš Ukrainā arī ietekmējis darba spēka izmaksas, jo daudzi būvdarbos nodarbinātie ukraiņu būvstrādnieki atgriezās dzimtenē, lai to aizstāvētu, līdz ar to palielinājās darba spēka deficīts.

Lai Covid-19 pandēmijas un kara ietekmē neparedzētā būvmateriālu sadārdzinājuma dēļ SIA “Arčers” netiktu radīti vēl lielāki zaudējumi, ar diviem pasūtītājiem uzņēmums noslēdzis vienošanos par būvdarbu līgumu izbeigšanu (Smiltenes sociālo māju izbūve un rekreācijas centra Rēzeknē izbūve).

Uzņēmums turpina optimizēt iekšējos procesus ar mērķi samazināt veicamo darbību skaitu un darbietilpību, veicinot savu konkurētspēju.

Lursoft dati rāda, ka aizvadītajā finanšu gadā SIA “Arčers” bija darba devējs 106 darbiniekiem. Pērn uzņēmums valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājis 841,32 tūkst. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 444,66 tūkst. EUR. Salīdzinot ar citiem dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecības nozarē strādājošajiem uzņēmumiem, SIA “Arčers” gadījumā nodokļu iemaksu apjoms uz vienu darbinieku bijis ievērojami augstāks nekā nozarē vidēji.

Lursoft izziņas informācija atklāj, ka šogad SIA “Arčers” uzvarējis astoņos publisko iepirkumu konkursos.