Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “Abra” apgrozījums audzis līdz 19,75 milj. EUR

07.03.2023 06:21:00

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “Abra” 2022. gadā palielinājusi apgrozījumu līdz 19,75 milj. EUR, liecina Lursoft pieejamais gada pārskats. Salīdzinot ar gadu iepriekš, kooperatīva apgrozījums audzis par 10,72%. Pārskata gadu “Abra” noslēgusi ar 95,85 tūkst. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas.

“2022. gads raksturojas ar ļoti lielu mainību gan izejvielu, gan rezerves daļu, gan tehnikas cenās un piegādēs. Graudu un rapšu cenas svārstības par tonnu bija 150-300 eiro robežās, bet minerālmēslu cenas pieauga 2-3 reizes, salīdzinot ar 2021.gadu,” teikts lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “Abra” vadības ziņojumā. Kooperatīvs norāda, ka iepriekšminēto iemeslu dēļ tam bija vajadzīgi vairāk apgrozāmie līdzekļi, lai nodrošinātu kooperatīva biedrus ar izejvielām un savlaicīgi samaksātu par graudu un rapša piegādi. To nodrošināja iepriekšējo gadu sasniegtie labie rezultāti un iepirkumu plānošana. “Abra” savā vadības ziņojumā norādījusi, ka tikpat strauji pērn auga arī degvielas, elektrības un gāzes cenas.

Kooperatīvs graudu kaltē pirmapstrādei pieņem kviešus, rapsi, miežus, auzas, rudzus, lauku pupas un griķus. Patlaban kooperatīva iepirktās produkcijas apjoms pārsniedz iespējamās graudu pirmapstrādes jaudas, kā rezultātā aktīvās kulšanas perioda laikā nepieciešams produkciju vairākkārt pārvest no vienas izbēršanas vietas uz citu, līdz tā nonāk kaltē, tādējādi sadārdzinoties izmaksām. “Nepieciešams palielināt pirmapstrādes jaudas, lai nodrošinātu graudu pieņemšanas darbības nepārtrauktību un žāvēšanas, tīrīšanas procesa kvalitāti. Tāpēc pēc tirgus situācijas nostabilizēšanās plānots risināt kaltēšanas, tīrīšanas, pieņemšanas un glabāšanas jaudu palielināšanu,” savā vadības ziņojumā norādījusi lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “Abra”.