"Lode" plāno zaudēto Krievijas tirgu aizstāt ar Skandināviju

07.08.2023 07:54:00

Keramisko būvmateriālu ražotājs SIA “Lode” 2022. gadā apgrozījis 14,97 milj. EUR, pēc nodokļu nomaksas gūstot 1,16 milj. EUR peļņu. Koncerna kopējais apgrozījums pērn sasniedza 19,14 milj. EUR, bet peļņa – 1,09 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn koncerna apgrozījums samazinājies par 5,8%, bet peļņa par 44,13%. Apgrozījuma kritums daļēji saistīts ar meitas uzņēmuma Lode RU pārdošanu. “Jau kopš kara sākuma SIA “Lode” būtiski samazināja pārdošanas apjomu meitas uzņēmumam Krievijā, savukārt oficiālo ierobežojumu rezultātā koncerns pilnībā pārtrauca darbību Krievijas tirgū, kas iepriekš veidoja aptuveni 10% no apgrozījuma,” norādījis uzņēmums. Lai kompensētu šo zaudēto tirgu, koncerns uzsāka darbību jaunu tirgu apgūšanā Skandināvijas valstīts. Saskaņā ar uzņēmuma pieņēmumiem, divu gadu laikā Skandināvijas tirgus varētu aizstāt zaudēto Krievijas tirgu.

“2022. gads koncerna darbībai bija ļoti izaicinošs. Jau iepriekšējā gada beigās būtiski pieauga energoresursu, īpaši dabasgāzes, cenas, un pārskata gada laikā šīs cenu svārstības bija neparedzēti lielas un straujas,” norādīts SIA “Lode” vadības ziņojumā, piebilstot, ka keramisko būvmateriālu ražošanā energoresursi ir viena no galvenajām izmaksu pozīcijām, tāpēc uzņēmuma ražošanas izmaksas pieauga vairākkārt. Izmaksu pieaugumu SIA “Lode” tikai daļēji spēja segt ar saražotās produkcijas cenu palielinājumu. Uzņēmums arī uzsver, ka augstās būvmateriālu cenas dažiem potenciālajiem pircējiem bija šķērslis būvniecības uzsākšanai, tāpat arī milzīgu satricinājumu būvniecības tirgū radīja Krievijas sāktais pilna mēroga karš pret Ukrainu, kā dēļ daļa projektu tika atlikti uz vēlāku laiku.

Pērn samazinājušies pārdošanas apjomi visās SIA “Lode” produktu grupās. Tas saistīts gan ar pieprasījuma kritumu visos tirgos, gan arī ar Krievijas tirgus zaudēšanu. Pārskata gadā ražošana gan Liepas, gan Ānes ražotnē notika aptuveni 7 mēnešus, pārējo periodu izmantojot remontdarbu un uzlabojumu veikšanai.

Lursoft dati rāda, ka Polijas kapitāla uzņēmums SIA “Lode” aizvadītajā gadā bija darba devējs 144 darbiniekiem.