Kūdras pārstrādātājs “Seda” pērn ieguvis tikai 58% no kopējā plānotā kūdras ieguves apjoma

07.04.2017 11:29:00

Kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmuma AS “Seda” apgrozījums 2016.gadā samazinājās par 2% salīdzinājumā ar 2015.gadu un bija 4,614 miljoni eiro, un kompānija strādāja ar zaudējumiem 208 tūkstošu eiro apjomā pretēji peļņai gadu iepriekš, ziņo Klientu portfeļa monitorings.

AS “Seda” pērn ieguva 58% no plānotā kūdras ieguves kopapjoma, kas saistīts gan ar laika apstākļiem gan citiem faktoriem, un tas ir viens no iemesliem, kā dēļ kompānija pērn strādāja ar zaudējumiem.

2016.gada jūlijā Sedas kūdras pakošanas cehā arī notika ugunsgrēks, kādēļ zaudēti un norakstīti pamatlīdzekļi gandrīz 200 tūkstošu eiro apjomā. Apdrošināšanas kompānija segusi vien 23 tūkstošus eiro no šiem zaudējumiem un uzņēmums turpina sarunas ar apdrošinātāju par zaudēto un apdrošināto kūdras pakošanas ceha pamatlīdzekļu vērtības atlīdzināšanu.

Uzņēmums pagājušajā gadā divas trešdaļas no apgrozījuma guvis, pārdodot kūdru un pakalpojumus Eiropas Savienības dalībvalstīs. Ieņēmumi Latvijas tirgū veidoja 23% no apgrozījuma, bet ieņēmumi no citām vakstīm - 9%, sacīts uzņēmuma gada pārskatā.

Kompānija pērn uzsāka jauna ceha celtniecību Valmieras pagasta “Lakstīgalās”. Projekta kopējā vērtība ir 3,7 miljoni eiro un to iecerēts pabeigt šī gada jūlijā.

AS “Seda” šogad un nākotnē iecerējusi turpināt kūdras ieguves tehnikas modernizāciju, lai paaugstinātu darba ražīgumu un iegūtās produkcijas kvalitāti.

AS “Seda” reģistrēta 1993.gadā. Kompānija pilnībā pieder Nīderlandes kompānijai “Kalloveen B.V.” un tās pamatkapitāls ir 4,993 miljoni eiro, liecina "Lursoft" informācija.

2015.gadā kompānijas apgrozījums bija 4,726 miljoni eiro un tās peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 120 tūkstoši eiro.