“Valmieras stikla šķiedra” konsolidētais apgrozījums šogad varētu pieaugt par 10 līdz 17 miljoniem eiro

28.06.2017 08:09:00

Stikla šķiedras ražotāja AS “Valmieras stikla šķiedra” konsolidētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 124,814 miljoni eiro, kas bija par 3% vairāk nekā 2015.gadā, taču koncerna peļņa pēc nodokļiem sarukusi par gandrīz 13% un bija 4,732 miljoni eiro, ziņo Klientu portfeļa monitorings.

AS “Valmieras stikla šķiedra” grupa, kuru veido mātes uzņēmums AS “Valmieras stikla šķiedra” un meitas uzņēmumi “Valmiera Glass UK Ltd.” Lielbritānijā, “P-D Valmiera Glass Corp.” un “Valmiera Glass USA Trading Corp.” ASV, pagājušajā gadā piedzīvojusi rekordlielu pasūtījumu skaitu.

Tādējādi AS “Valmieras stikla šķiedra” grupas apgrozījuma pieaugumu pērn veicināja pārdotās produkcijas apjomu pieaugums visos svarīgākajos tirgos.

Savukārt tīrā peļņa samazinājusies, jo uzņēmumam pērn bijušas lielākas procentu izmaksas, veikti papildus uzkrājumi atliktajam uzņēmumu ienākuma nodoklim un stikla kausēšanas krāsns renovācija, kas radīja ražošanas zudumus dīkstāves dēļ.

Tā kā pieprasījums pēc stikla šķiedras produktiem pērn bija lielāks, nekā grupa spēja nodrošināt ar esošo ražošanas kapacitāti, gada otrajā pusē AS “Valmieras stikla šķiedra” īstenoja divus apjomīgus projektus - pārbūvēja vienu stikla kausēšanas krāsni un izbūvēja jaunu krāsni, lai palielinātu grupas ražošanas jaudas.

Pagājušajā gadā arī uzņēmums uzsāka ASV ražotnes paplašināšanu, kas ir lielākais grupas investīciju projekts. Līdz 2022.gadam uzņēmums plāno radīt 425 jaunas darbavietas un investēt 80 miljonus eiro no pašu līdzekļiem un piesaistot banku finansējumu.

Uzņēmums 76% no saražotās produkcijas realizējis Eiropas Savienībā, 11% - Ziemeļamerikā, bet atlikušo produkciju eksportējis uz citām valstīm. Kopumā AS “Valmieras stikla šķiedra grupa” saražoto eksportē uz 41 pasaules valsti un eksports veido 97% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma.

Pagājušajā gadā AS “Valmieras stikla šķiedra” grupa nodarbināja vidēji 1268 darbiniekus, no tiem mātes uzņēmumā strādāja 1085 darbinieki.

Ņemot vērā aizvien straujāk attīstošos stikla šķiedras industriju un augsto pieprasījumu pēc stikla šķiedras produktiem, AS “Valmieras stikla šķiedra” prognozē, ka grupas konsolidētais apgrozījums šogad varētu sasniegt no 135 līdz 142 miljoniem eiro.

Savukārt konsolidētā tīrā peļņa 2017.gadā varētu dubultoties un sasniegt no 9,5 līdz 10 miljoniem eiro.

Sīkākai uzziņai AS “Valmieras stikla šķiedra” 2016.gada finanšu pārskats pieejams “Lursoft”.

AS “Valmieras stikla šķiedra” reģistrēta 1991.gadā. Uzņēmums ir viens no vadošajiem stikla šķiedras ražotājiem Eiropā un tas darbojas Latvijā, Lielbritānijā un ASV. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 33 464 487 eiro.

AS “Valmieras stikla šķiedra” akcijas tiek kotētas “Nasdaq Riga” fondu biržā. 2017.gada 18.maijā mātes uzņēmuma lielākie akcionāri bija ārvalstu kompānijas “Corvalis GmbH” (36,19%), “P-D Glaseeiden GmbH Oschatz” (26,07%), “P-D Management-Industries-Technologies GmbH” (23,93%) un “Beatrix Preiss - Daimler” (5,36%)

2015.gadā AS “Valmieras stikla šķiedra” koncerna apgrozījums sasniedza 121,192 miljonus eiro un tā peļņa pēc nodokļiem bija 5,475 miljoni eiro.