Olainfarm konsolidētais apgrozījums 2018.gadā pieaudzis līdz 124,3 milj.EUR

18.07.2019 08:35:00

Klientu Portfeļa monitorings ziņo, ka pieejams Olainfarm konsolidētais pārskats par 2018.gadu.

Tajā norādīts, ka aizvadītajā gadā koncernam ir izdevies nedaudz samazināt tā pārdošanas izmaksas, bet tajā pašā laikā tas spējis nodrošināt realizācijas pieaugumu gandrīz visos galvenajos realizācijas tirgos, izņemot Krieviju, kur realizācijas apjoms samazinājies par 11%.

Pārskata perioda notikumi saistībā ar Valērija Maligina atstātā mantojuma sadali un izmaiņām lielāko akcionāru struktūrā pastiprināti rezultējās koncerna aizņēmumu kopējās bilances samazinājumā un aizņēmumu klasificēšanā uz gada beigām pārsvarā īstermiņā.

2018.gadā koncerna realizācijas apjomi, salīdzinot ar gadu iepriekš, pieauga par gandrīz 2% un sasniedza 124,3 milj.EUR. Lai gan sākotnēji noteikto realizācijas apjoma mērķi 130 milj.EUR apmērā koncernam pērn neizdevās sasniegt, tomēr apgrozījuma ziņā pagājušais gads bijis veiksmīgākais koncerna darbības vēsturē. Lielākais realizācijas apjoma pieaugums 54% apmērā tika sasniegts Baltkrievijā, kā arī Tadžikistānā, kur pārdošanas apjoms pieauga par 32%. Aizvadītajā gadā Latvijā realizācijas apjoms pieauga par 11%, padarot mājas tirgu par otro lielāko tirgu apgrozījuma ziņā pēc Krievijas. Konsolidēto realizācijas apjomu pieauguma galvenais dzinulis bija meitas uzņēmumi, jo paša AS “Olainfarm” realizācijas apjomi 2018. gadā pieauga tikai par 1,4%, sasniedzot 93 milj.EUR. Arī mātes uzņēmums nesasniedza noteikto realizācijas apjoma 96 milj.EUR mērķi.

Kaut arī gada laikā kopējā koncerna realizācija ir nedaudz palielinājusies, tomēr tā peļņa ir saglabājusies 2017. gada līmenī. Būtiskākie faktori, kas ietekmējuši šādu peļņas stabilitāti,  ir bijuši 2017. gadā veiktā atliktā uzņēmuma ienākumu nodokļa reversēšana 3,3 milj.EUR vērtībā un valūtas zaudējumu pieaugums 0,5 milj.EUR apmērā. Būtiskākie pozitīvi ietekmējošie faktori bija 2018. gada laikā praktiski neveiktie ieguldījumu vērtības norakstījumi, kā arī iepriekšējos periodos veikto šaubīgo debitoru un lēnas kustības krājumu uzkrājumu reversēšana.  Kopā 2018. gadā koncerns ir nopelnījis 10,7 mil.EUR, kas ir par 0,8 milj.EUR mazāk nekā tika plānots.

Koncerna mātes uzņēmuma neto peļņa ir sarukusi par 4% līdz 8,9 milj.EUR. Būtiskākie faktori šādam samazinājumam arī ir 2017. gadā veiktā atliktā uzņēmuma ienākumu nodokļa reversēšana 1,3 milj.EUR apmērā un valūtas zaudējumu pieaugums 0,6 milj.EUR apmērā. Koncerna mātes uzņēmums nav izpildījis plānoto peļņas rādītāju 10,9 milj.EUR apmērā.

Olainfarm koncernā ietilpstošie galvenie uzņēmumi ir mātes uzņēmums AS “Olainfarm” un tai pilnībā piederošie meitas uzņēmumi: aptieku ķēde SIA “Latvijas aptieka”, Latvijas vadošais pārtikas piedevu ražotājs SIA “Silvanols”, elastīgo un kompresijas izstrādājumu ražotājs SIA “Tonus Elast”, medicīnas aprūpes uzņēmumi SIA “Klīnika Diamed” un SIA “Olainmed”, eko kosmētikas ražotājs SIA “Kiwi Cosmetics” un Baltkrievijas dabīgo zāļu tēju un medikamentu ražotājs “NPL Bionest”.