"Arkolat" pirmās koronavīrusa Covid-19 sekas izjutis jau februāra sākumā

09.10.2020 08:46:00

Viens no vadošajiem galda un virtuves piederumu preču tirgotājiem SIA “Arkolat” 2019.gadā turpinājis pārmaiņas uzņēmumā, kas aizsāktas iepriekšējos gados, lai padarītu biznesa modeli konkurētspējīgāku un piemērotāku pašreizējai situācijai un turpmākai tirgus attīstībai.

Iesniegtajā vadības ziņojumā teikts, ka pērn SIA “Arkolat” uzlabojis preču krājumu apriti, palielinājis nomas ienākumus, kā arī samazinājis izejošās loģistikas izmaksas. Tāpat arī izdevies palielināt personāla darba efektivitāti un attīstīta e-komercija.
SIA “Arkolat” apgrozījums 2019.gadā bijis 6,07 milj. EUR, bet peļņa – 350,59 tūkst. EUR, pretstatā 2018.gada 172,05 tūkst. EUR zaudējumiem.

Š.g. februāra sākumā SIA “Arkolat” izjutis pirmo koronavīrusa Covid-19 ietekmi, jo daļa no klientiem, galvenokārt viesnīcas, sāka samazināt vai atcelt apstiprinātos pasūtījumus, bet no marta arī pārējie HoReCa sektora klienti sāka atcelt pasūtījumus. Otru lielāko tirdzniecības segmentu – vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību – pandēmija ietekmēja martā. Uzņēmums norāda, ka tirdzniecības kritums bija vērojams no marta otrās puses, arī aprīlī un maija sākumā, savukārt maija otrajā pusē tirdzniecības kritums apstājās un bija vērojamas atkopšanās pazīmes. Tirgus situācijas dēļ SIA “Arkolat” veica būtiskus pasākumus, samazinot izmaksas, tai skaitā gan personāla, gan operatīvās izmaksas. Uzņēmums arī izlēmis veidot uzkrājumus 94 tūkst. EUR apmērā nedrošiem klientu parādiem.

SIA “Arkotlat” pagājušajā gadā ar darba vietām nodrošinājis 95 darbiniekus un nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksājis 1,59 milj. EUR. Lursoft dati liecina, ka uzņēmumam šobrīd reģistrētas 9 struktūrvienības. 

SIA “Arkolat” patiesie labuma guvēji ir Mihkel Jaatma un Daina Pečate.