“Ventspils nafta” termināls 2020.gadā palielinājis peļņu līdz 2,44 milj. EUR

08.06.2021 09:39:00

SIA ““Ventspils nafta” termināls” iesniegtajā gada pārskatā norāda, ka 2020.gada sākumā pārkraušanas vidi raksturoja pieejamā rezervuāru jaudas pārprodukcija, tādējādi radot ļoti konkurētspējīgu tirgus vidi. Tiesa, Covid-19 ietekmēja naftas tirgu, izraisot svārstīgumu un nenoteiktību, kopumā izmainot naftas tirgus struktūru, palielinot nākotnes naftas cenas, jo pieprasījums pēc naftas strauji samazinājās. Tādējādi visā pasaulē palielinājās pieprasījums palielināt uzglabāšanas jaudas un samazinājās naftas pārkraušanas apjoms. Izmaiņas naftas tirgū ietekmēja SIA ““Ventspils nafta” termināls” ikgadējos pārkraušanas apjomus, pērn apjomam samazinoties par 27%, attiecīgi palielinājās rezervuāru noslogojums. “Jāatzīmē, ka palielinātais pieprasījums pēc uzglabāšanas jaudas ir Covid-19 izraisīta īslaicīga ietekme. Pieprasījums pakāpeniski atgriežas tādā līmenī un veido tādus konkurētspējīgus tirgus apstākļus, kādi bija vērojami pirms pandēmijas,” teikts SIA ““Ventspils nafta” termināls” vadības ziņojumā.

Lai pielāgotos mainīgajiem tirgus apstākļiem, 2020.gadā SIA ““Ventspils nafta” termināls” optimizēja savus tehnoloģiskos procesus un procedūras, kā arī uzlaboja tās organizatorisko efektivitāti. 

Aizvadītajā gadā SIA ““Ventspils nafta” termināls” apgrozīja 30,04 milj. EUR, kas ir par 13,86% mazāk nekā gadu iepriekš. Neskatoties uz apgrozījuma kritumu, uzņēmuma peļņa palielinājusies no 1,53 milj. EUR 2019.gadā līdz 2,44 milj. EUR pērn. 

SIA ““Ventspils nafta” termināls” norāda, ka tā saimnieciskās darbības mērķis ir pielāgoties kravu plūsmas/ apjomu samazinājumam Baltijas jūras reģionā, lai uzlabotu piedāvāto pakalpojumu daudzveidību ar mērķi saglabāt klientiem sniegto vērtības piedāvājumu. Tā kā uzņēmums ir tikai viens no loģistikas ķēdes posmiem, tas turpināšot sadarboties ar citām galvenajām ieinteresētajām pusēm, piemēram, dzelzceļa pārvadātājiem un ostām. 

Lursoft dati rāda, ka SIA ““Ventspils nafta” termināls” pagājušajā gadā bija darba devējs 185 darbiniekiem. SIA ““Ventspils nafta” termināls” kapitāldaļu turētāji ir divi Nīderlandē reģistrēti uzņēmumi – Martank B.V. un VTTI TERMINALS II B.V. Uzņēmums norādījis, ka tā patiesos labuma guvējus noskaidrot nav iespējams.