Sankciju sarakstā iekļautajam Dmitrijam Mazepinam patiesā labuma guvēja statuss reģistrēts četros Latvijas uzņēmumos

10.03.2022 09:11:00

Eiropas Savienības Sankciju sarakstā iekļauts minerālo mēslošanas līdzekļu ražošanas uzņēmuma Uralchem īpašnieks un izpilddirektors Dmitrijs Mazepins. 
Lursoft pieejamā informācija rāda, ka Dmitrijam Mazepinam patiesā labuma guvēja statuss Latvijā reģistrēts četros uzņēmumos – SIA “Uralkali Trading”, kur uzņēmējs ieņem arī padomes locekļa amatu, SIA “Ventamonjaks”, SIA “URALCHEM Trading” un SIA “Riga fertilizer terminal”.

Jau vairākus gadus SIA “Uralkali Trading” pēc apgrozījuma ir lielākais Latvijā reģistrētais uzņēmums. 2020.gadā tas apgrozīja 1,81 miljardu eiro. SIA “Uralkali Trading” ir publiskās akciju sabiedrības “Uralkali” meitasuzņēmums, kas atbild par “Uralkali” produktu eksporta darījumiem uz Āziju, Indiju, Ziemeļameriku, Dienvidameriku, Eiropu un Āfriku. 

D. Mazepins ir iesaistīts ekonomikas nozarēs, kas nodrošina būtisku ieņēmumu avotu Krievijas Federācijas valdībai, kura atbildīga par Krimas aneksiju un Ukrainas destabilizāciju.

Š.g. 24.februārī pēc Krievijas uzbrukuma Ukrainai Dmitrijs Mazepins kopā ar vēl 36 uzņēmumiem tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un citiem valdības locekļiem, lai apspriestu turpmāko rīcības gaitu pēc Rietumu sankcijām. Ņemot vērā, ka “Uralchem” īpašnieks uzaicināts piedalīties šajā sanāksmē, secināms, ka viņš ir tuvs V. Putina tuvāko aprindu loceklis un atbalsta Krievijas īstenotās darbības un politiku, kas apdraud Ukrainas suverenitāti, neatkarību, stabilitāti un drošību.

Lursoft atgādina, ka gadījumā, ja klients vai ar to saistītās personas, piemēram, dalībnieki, patiesie labuma guvēji vai amatpersonas, iekļauti sankciju sarakstā, tūlītēji jāpārtrauc sadarbība ar šo uzņēmumu.

Visas aktuālās sankcijas vienuviet: sankcijas.lursoft.lv

Lursoft vērš uzmanību, ka sankciju sarakstos iekļauto Krievijas, Baltkrievijas personu pieraksts (vārds, uzvārds) transliterācijas dēļ var būt atšķirīgs, tāpēc pārbaužu veikšana jāveic rūpīgi un atbildīgi, padziļināti izvērtējot par personu pieejamo informāciju, tostarp, dzimšanas datus.


Esot atbildīgiem pret biznesa vidi un noteiktajām sankcijām, Lursoft lietotājiem līdz š.g. 15.martam tiek nodrošināta bezmaksas piekļuve AML izziņām.