“S.B.C.” strādājis ar zaudējumiem

15.07.2022 09:54:00

Metāla būvkonstrukciju projektētājs, izgatavotājs un būvprojektu vadītājs SIA “S.B.C.” iesniegtajā gada pārskatā norādījis, ka 2021.gads, līdzīgi kā iepriekšējais gads,  globālajā ekonomikā pagāja ļoti lielā nenoteiktībā Covid-19 izplatības un ierobežojumu dēļ. “Ja 2020.gadā būvniecības nozari tas neskāra vai pat ietekmēja pozitīvi, tad pārskata periodā būvniecības produkcijas apjoms samazinājās par 6,2%. Piesardzību un pat pārtraukumu gan jauno, gan iesākto būvniecības pasūtījumu īstenošanā noteica būvniecības izmaksu kāpums pasaulē, it īpaši būtiski pieaugot kokmateriālu un metālu cenām,” vadības ziņojumā skaidrojis SIA “S.B.C.”. Uzņēmums norāda, ka šī straujā cenu pieauguma tendence ietekmējusi arī tā izejmateriālu izmaksas.

Neskatoties uz izmaiņām nozarē, SIA “S.B.C.” spēja saglabāt produkcijas izlaidi 2020.gada līmenī, tomēr materiālu un to piegādes izmaksas gada laikā pieauga par 65,4%. Arī ārpakalpojumu izmaksas, kuru sastāvā vislielākais īpatsvars ir plazmas un lāzera grieztām tērauda detaļām un cinkošanas pakalpojumiem, gada laikā būtiski pieauga, uzņēmums nespēja šādu izmaksu pieaugumu klientiem kompensēt uz savas peļņas rēķina. Pārskata periodā SIA “S.B.C.” būtiski pārskatījis pārdotās produkcijas izmaksas, tomēr ne visos gadījumos bija iespējams veikt izmaiņas jau noslēgtajos līgumos, tāpēc pie nemainīga produkcijas izlaides apjoma apgrozījums pieauga, taču tas nekompensēja izmaksu pieaugumu un noveda pie zaudējumiem.

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2021.gadā SIA “S.B.C.” apgrozījums palielinājās par 21,82%, rādītājam pieaugot līdz 23,95 milj. EUR. Pretstatā 842,36 tūkst. EUR lielajai peļņai 2020.gadā, pērn SIA “S.B.C.” strādāja ar 583,56 tūkst. EUR zaudējumiem. Iepriekš ar zaudējumiem uzņēmums strādāja 2018.gadā. Šim gadam SIA “S.B.C.” izvirzījis mērķi noslēgt gadu ar pozitīviem pelnītspējas rādītājiem.

Pērn Mārupes novadā reģistrētais SIA “S.B.C.” bija darba devējs 168 darbiniekiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 1,38 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 0,68 milj. EUR.

SIA “S.B.C.” pieder norvēģu kapitāla CONTIGA HOLDING AS.