Pērn "Latvijas Finieris" koncerna attīstībā ieguldīti 26,9 milj. EUR

07.06.2023 06:33:00

AS “Latvijas Finieris” apgrozījums 2022. gadā sasniedza 351,2 milj. EUR, kas ir par 39% vairāk nekā 2021. gadā. Tas lielā mērā saistīts ar strukturālajām izmaiņām eksporta tirgos, ko ietekmēja ekonomikas izaugsme pēc pandēmijas, un laba ražošanas jaudu noslodze. Lursoft pieejamie dati rāda, ka eksports 2022. gadā veidoja 81,88% no AS “Latvijas Finieris” kopējā apgrozījuma. “Globālos procesus būtiski ietekmēja Krievijas uzsāktais karš Ukrainā. Elastīgi un mērķtiecīgi pārvarot sarežģījumus piegādes ķēdēs, tostarp atsakoties no agresorvalstu izejvielu piegādēm, uzņēmums 2022. gadā spēja kompensēt augošās resursu cenas,” iesniegtajā gada pārskatā norādījis AS “Latvijas Finieris”. Lursoft pieejamie dati rāda, ka AS “Latvijas Finieris” peļņa pēc nodokļu nomaksas pērn augusi līdz 29,7 milj. EUR, kas ir par 146,2% vairāk nekā gadu iepriekš.

Savā gada pārskatā AS “Latvijas Finieris” norādījis, ka 2022. gada vidū, līdz ar aizliegumu Eiropas tirgū ievest koksnes produktus no agresorvalstīm, būtiski mainījās tirgus struktūra, jo Krievijā un Baltkrievijā ražotais bērza saplāksnis līdz tam veidoja nozīmīgu tirgus daļu Eiropas saplākšņa tirgū, ko Eiropas ražotāji nespēja pilnībā kompensēt, savukārt Somijā krasais bērza apaļkoksnes importa samazinājums no Krievijas izraisīja papildus pieprasījumu un cenas pieaugumu Baltijā. Šādos strauju izmaiņu apstākļos AS “Latvijas Finieris” ieguva iespēju nosegt augošās ražošanas izmaksas, taču uzņēmums norāda, ka salīdzinoši būtiskais bērza saplākšņa deficīts joprojām liek klientiem Eiropā meklēt alternatīvus risinājumus segmentos, kur tas iespējams. Piemēram, palielinot citu koksnes sugu saplākšņa importu no pārējiem pasaules reģioniem. “Turpinoties šādai strukturālo izmaiņu dinamikai, Eiropas plaša patēriņa saplākšņa tirgus segmentos pastāv aizvietošanas riski,” norādījis AS “Latvijas Finieris”.

Jānorāda, ka 2022. gadā AS “Latvijas Finieris” atklāja bērza tāss ekstraktvielas pilotrūpnīcu “Betulin Lab”, kā arī rūpnīcas “Furniers” jauno noliktavas ēku. Vairāk nekā 3752m2 lielās ēkas būvniecība uzsākta 2021. gada pavasarī, projektā investējot 3,3 milj. EUR. Iesniegtajā gada pārskatā AS “Latvijas Finieris” norādījis, ka pagājušajā gadā koncerna attīstībā ieguldīti 26,9 milj. EUR, no tiem 17,2 milj. EUR koncerna vadošajā uzņēmumā AS “Latvijas Finieris”.

Aizvadītajā gadā AS “Latvijas Finieris” bija darba devējs 1440 darbiniekiem. Uzņēmums valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās 2022. gadā samaksājis 10,16 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 5,54 milj. EUR.