Ostas celtniekam pasludināta maksātnespēja

15.06.2023 07:20:00

Lursoft Klientu portfeļa monitorings ziņo, ka š.g. 13. jūnijā pasludināts SIA “Ostas celtnieks” maksātnespējas process, par procesa administratori ieceļot Rudīti Klikuču. Ūdensapgādes sistēmu būvniecības nozarē strādājošajam uzņēmumam jau ilgstoši bija uzkrāti vērā ņemami nodokļu parādi, uz š.g. 12. jūniju to apmēram sasniedzot 682 tūkst. EUR. Lursoft Kavēto maksājumu datu bāzē arī atrodama informācija par vairākiem desmitiem savlaicīgi nenomaksātu parādu.

Lursoft izziņas dati rāda, ka pagājušā gada izskaņā SIA “Ostas celtnieks” piemērots zvērināta tiesu izpildītāja nodrošinājums, kas paredz visa veida pārreģistrācijas aizliegumu, savukārt š.g. aprīlī Valsts ieņēmumu dienests piemērojis aizlieguma atzīmi komercķīlas reģistrācijai, pārreģistrācijai, pārjaunošanai un grozīšanai komercķīlu reģistrā. Jānorāda, ka patlaban SIA “Ostas celtnieks” reģistrētas piecas aktīvas komercķīlas, no kurām jaunākās reģistrētas 2021. gadā. Lursoft izpētījis, ka SIA “Ostas celtnieks” šobrīd aktīvo komercķīlu kopējā nodrošinātā prasījuma maksimālā summa veido teju 21 milj. EUR. Par labu ķīlu ņēmējiem uzņēmums ieķīlājis visu savu mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas, tostarp vairākus desmitus transporta līdzekļu.

Gan 2020., gan arī 2021. gadā SIA “Ostas celtnieks” strādājis ar zaudējumiem, aizpērn tiem sasniedzot 3,2 milj. EUR. Pārskats par uzņēmuma saimniecisko darbību 2022. gadā vēl nav pieejams.

Pagājušajā gadā SIA “Ostas celtnieks”, neskatoties, uz to, ka tam pastāvīgi, vien ar atsevišķiem izņēmumiem, reģistrēti nodokļu parādi, uzvarējis sešos publisko iepirkumu konkursos. No tiem pēdējais bijis Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra izsludinātais konkurss par būvdarbiem objektā “Life support area” kempinga 10 īslaicīgās uzturēšanās ēku būvniecībai Kadagā. Minēto darbu līgumsumma veido 2,07 milj. EUR.

Lursoft izziņas dati liecina, ka 1994. gadā reģistrētais SIA “Ostas celtnieks” pērn nodokļu iemaksās samaksājis 2,27 milj. EUR, tostarp 0,46 milj. EUR valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un 0,96 milj. EUR iedzīvotāju ienākuma nodoklī. Balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta publiskoto informāciju, 2022. gadā SIA “Ostas celtnieks” bija darba devējs 227 darbiniekiem.

SIA “Ostas celtnieks” kapitāldaļu turētāji ir AS “Ceļu pārvalde” (97,26%), Jeļena Andersone (1,31%) un Ruslans Nikolajenko (1,43%). Lursoft izpētījis, ka šobrīd SIA “Ostas celtnieks” ir kapitāldaļu turētājs uzņēmumā SIA “VCS kompānija”, kā arī tas ir biedrs piecās pilnsabiedrībās.