Graudu cenu samazinājums un EURIBOR likmes pieaugums negatīvi atsaucies uz LPKS "Abra" peļņu

04.04.2024 06:25:00

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “Abra” 2023. gadā apgrozījusi 19,97 milj. EUR, pārskata gadu noslēdzot ar 9,46 tūkst. EUR peļņu. Lursoft pieejamais gada pārskats liecina, ka kooperatīva peļņa pērn bijusi par 90% mazāka nekā gadu iepriekš. Šādu peļņas kritumu Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “Abra” vadība pamato ar graudu cenas samazinājumu par 20%-30% un situāciju finanšu sektorā ar EURIBOR likmes pieaugumu.

Kooperatīvs 2024. gadā plāno turpināt savu iepriekšējo darbību, nodrošinot pakalpojumu kvalitāti. “Abra” turpinās realizēt ES Struktūrfondu projektu, kas paredz palielināt kravas automašīnu un citas jaunas vides un saimniekošanas prasībām atbilstošākas tehnikas iegādi. Jāpiebilst, ka 2023. gadā kooperatīvs daļēji projektu jau realizējis, iegādājoties jaunu lauksaimniecības tehniku un piekabi 991,34 tūkst. EUR vērtībā.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “Abra” graudu kaltē pirmapstrādei pieņem kviešus, rapsi, miežus, auzas, rudzus, lauku pupas un griķus. “Pašreiz kooperatīva iepirktās produkcijas apjoms pārsniedz iespējamās graudu pirmapstrādes jaudas, kā rezultātā aktīvās kulšanas perioda laikā nepieciešams produkciju vairākkārt pārvest no vienas izbēršanas vietas uz otru, līdz tā nonāk kaltē, tādā veidā sadārdzinot izmaksas,” norādīts vadības ziņojumā, piebilstot, ka nepieciešams palielināt pirmapstrādes jaudas, lai nodrošinātu graudu pieņemšanas darbību nepārtrauktību un žāvēšanas un tīrīšanas procesa kvalitāti. Tāpēc pēc tirgus situācijas nostabilizēšanās plānots risināt kaltēšanas, tīrīšanas, pieņemšanas un glabāšanas jaudu palielināšanu.

Saulkrastu novadā esošā Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “Abra” reģistrēta 2005. gadā. Pērn kooperatīvā vidēji tika nodarbināti 11 darbinieki.