"Daiļrade Koks" pērn piedzīvojis eksporta pieprasījuma samazināšanos

10.05.2024 09:56:00

Iesniegtajā pārskatā mēbeļu ražošanas uzņēmums SIA “Daiļrade Koks” norāda, ka 2023. gads tam bijis ļoti smags, jo turpinājās jukas un neskaidrība galvenajos noieta tirgos, kam sekas bija pieprasījuma kritums un līdz ar to arī apgrozījuma samazinājums. “Faktiski, neskatoties uz dažādiem īslaicīgiem kāpumiem un kritumiem, turpinājās jau 2022. gada otrajā pusē iesākusies tendence. Viss 2023. gads tika aizvadīts trūkstot pasūtījumiem, lai strādātu ar pilnu noslodzi,” teikts SIA “Daiļrade Koks” vadības ziņojumā.

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2023. gadā SIA “Daiļrade Koks” apgrozīja 25,36 milj. EUR, kas ir par 13,05% mazāk nekā gadu iepriekš. Pēc tam, kad 2022. gadu mēbeļu ražošanas uzņēmums noslēdza ar 506,18 tūkst. EUR peļņu, aizvadītais gads nesis 835,16 tūkst. EUR lielus zaudējumus.

Sīkāk analizējot SIA “Daiļrade Koks” aizvadītā gada rezultātus, redzams, ka apgrozījuma kritums aptuveni 4 milj. EUR apmērā radies no eksporta pieprasījuma samazināšanās eksporta tirgū. “Lielākoties visi esošie klienti ir samazinājuši iepirkumu apjomus, jo viņu noieta tirgos krities pieprasījums un arī klienti vēlējās samazināt krājumus,” norādījusi SIA “Daiļrade Koks” vadība, piebilstot, ka kompensēt šādus samazinājums īstermiņā nav iespējams, palīdz tikai darbs pie jaunu partneru atrašanas. Tas arī bijis galvenais fokuss, uz kuru uzņēmums nenogurstoši strādājis visu 2023. gadu.  Jānorāda, ka vēl viens faktors uzņēmuma zaudējumiem aizvadītajā gadā bija banku kredītprocentu ārkārtīgi straujais pieaugums, kā rezultātā izmaksas dubultojās.

Vēlme atrast jaunus pircējus un iespēju robežās atgriezties pie vēsturiskajiem ražošanas apjomiem bija faktors, kāpēc SIA “Daiļrade Koks” 2023. gadā neveica drastisku darbinieku samazināšanas politiku. “Jāsaprot, ka jebkurā uzņēmumā kvalificēti darbinieki ir vērtība, ko nav iespējams kā gaismas slēdzi ieslēgt un izslēgt,” norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā. Lursoft dati rāda, ka pērn SIA “Daiļrade Koks” bija darba devējs 480 darbiniekiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās uzņēmumam samaksājot 2,08 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 0,85 milj. EUR.

1993. gadā reģistrētā SIA “Daiļrade Koks” kapitāldaļu turētāji ir Andris Jansons un Juris Nagla.