SIA Lode turpina strādāt ar zaudējumiem

01.08.2013 09:49:00

2012.gadā SIA Lode uzrādījusi labākus saimnieciskās darbības rezultātus nekā 2011.gadā, jau trešo gadu pēc kārtas uzlabojot savu sniegumu. Tomēr vēl joprojām uzņēmums strādājis ar zaudējumiem un nav atguvies no ekonomiskās krīzes radītajām negatīvajām sekām.

Kā viens no nozīmīgākajiem pagājušā gada notikumiem jānorāda uzņēmuma juridiskās formas nomaiņu no AS uz SIA, kas darīts ar mērķi samazināt administratīvo aparātu, birokrātiskās procedūras un ar to saistītās izmaksas, padarot uzņēmuma darbību efektīvāku.

Aizvadītajā gadā koncerna apgrozījumu veidojuši 8,238 milj.Ls, kas ir par 1,566 milj.Ls vairāk nekā 2011.gadā. Mātes sabiedrības apgrozījumu 2012.gadā veidojuši 6,846 milj.Ls. Pārskata gadu koncerns noslēdzis ar 104,066 tūkst.Ls zaudējumiem, bet mātes sabiedrība – 64,358 tūkst.Ls zaudējumiem.

Pērn pārdoti 24,218 tūkst. keramisko ķiegeļu un tiem pielīdzināmie izstrādājumi, 42,357 tūkst.m3 keramisko bloku, 5,210tūkst.t mālas un 506t tenisīta.

Pagājušā gada oktobrī SIA Lode nodibinājusi meitas uzņēmumu Lode RU Krievijā, kura galvenās funkcijas ir produkcijas transportēšana, muitas procedūru kārtošana un produkcijas pārdošana.

SIA Lode vadība norāda, ka Baltijā būvniecības aktivitāte vēl joprojām ir zema un straujš pieaugums tuvākajos gados netiek prognozēts. Uzņēmuma līdz šim galvenajā noieta tirgū Polijā keramisko būvmateriālu tirgus samazinās, kas ievērojami saasina konkurenci. Ņemot vērā, ka keramisko būvmateriālu ražošanas specifika nosaka, ka ražošanas jaudas ir ļoti neelastīgas, tas izraisa ražojumu pārprodukciju, kam, savukārt, seko asa cenu konkurence. Tā kā uzņēmumam ir salīdzinoši augstākas transporta izmaksas līdz Polijas klientiem nekā vietējiem ražotājiem, kļūst aizvien grūtāk konkurēt šajā tirgū, vēstīts iesniegtajā vadības ziņojumā. Iespējamo pārdošanas apjoma kritumu Polijas tirgū Lode plāno kompensēt, palielinot pārdošanas apjomu Krievijā.