“ELKO Grupa” konsolidētais apgrozījums pērn sasniedz 1,409 miljardus eiro

23.05.2018 09:05:00

Informācijas tehnoloģiju produktu izplatītāja un vairumtirgotāja AS “ELKO Grupa” konsolidētais apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza 1,593 miljardus ASV dolāru (1,409 miljardus eiro), kas bija par 9,1%* vairāk nekā 2016.gadā, ziņo “Lursoft” Klientu portfelis.

Savukārt koncerna pārskata gada peļņa pēc nodokļiem bija 13,833 miljoni ASV dolāru (12,244 miljoni eiro), kas bija par 62,2%* vairāk nekā 2016.gadā.

AS “ELKO Grupa” konsolidētā gada pārskata vadības ziņojumā norāda, ka grupai izdevās palielināt apgrozījumu, neraugoties uz sarežģīto ģeopolitisko sitāciju NVS reģionā un augošo konkurenci visos “ELKO” mērķa tirgos. Uzņēmuma straujā peļņas pieauguma pamatā bija iepriekšējos gados veiktie ieguldījumi darbiniekos, kā arī biznesa modeļa un produktu portfeļa pārskatīšana un attiecīgu izmaiņu veikšana.

2017.gadā AS “ELKO Grupa” palielināja savu mobilo telefonu portfeļa un reģionālo pakalpojumu piedāvājumu ar zīmoliem “ZTE”, “Alcatel”, “Asus” un “Blackview”, kā arī panāca ievērojamu apgrozījuma kāpumu jau esošajā viedtālruņu segmentā, piedāvājot zīmolus “Huawei”, “Honor”, “Xiaomi” un “Apple”. Pērn uzņēmums veica arī ieguldījumus risinājumu portfeļa attīstībā tādās jomā kā viedie mājokļi, tīklu izveide, serveri, drošības sistēmas un video novērošana.

AS “ELKO Grupa” koncernā pagājušā gada beigās ietilpa meitas uzņēmumi “Alma LLC” Krievijā, “ELKO Eesti OU” Igaunijā, “ELKO Lietuva UAB” Lietuvā, “Elko Marketing Ltd.” Kiprā, “ELKO Trading Switzerland AG” Šveicē, “ELKOTech Romania SRL” Rumānijā, “ELKO Kazakhstan LLP” Kazahstānā, “ELKO Ukraine LLC” Ukrainā, “Gandalf Distribution AB” Zviedrijā, SIA “AST Balts” Latvijā un “ELKO RUS Limited” Krievijā, kurā AS “ELKO Grupa” pieder 100% kapitāldaļu.

Mātes uzņēmumam AS “ELKO Grupa” pieder arī pa 51% kapitāldaļu uzņēmumos “ELKOTECH d.o.o.” Slovēnijā, “WESTech s.r.o.” Slovācijā, “ELKO Mobile Limited” Kiprā un “WESTech CZ s.r.o.” Čehijā. Starp tās meitas uzņēmumiem ir arī Slovākijā reģistrētā kompānija “SWISS SPOL s.r.o.”, kurā AS “ELKO Grupa” pieder 26%, bet uzņēmums gada pārskatā norāda, ka mātes sabiedrība kontrolē “SWISS SPOL s.r.o.”, jo tās meitas sabiedrībai “WESTech s.r.o.” pieder “SWISS SPOL s.r.o.” kapitāla daļu kontrolpakete.

“Lursoft” Klientu portfelis jau vēstīja, ka koncerna vadošā uzņēmuma AS “ELKO Grupa” apgrozījums pērn bija 436,480 miljoni eiro, bet tā tīrā peļņa bija 4,071 miljons eiro.

AS "ELKO Grupa" 2017.gada finanšu pārskati sīkākai uzziņai pieejami "Lursoft".

AS “ELKO Grupa” dibināta 1993.gadā. Uzņēmums ir viens no lielākajiem IT produktu un risinājumu izplatītājiem Baltijas, Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs. AS “ELKO Grupa” koncerna akcionāri ir septiņas juridiskas personas, no kurām trīs ir ārvalstīs reģistrētas kompānijas, bet četras - Latvijā reģistrētas kompānijas.

AS “ELKO Grupa” koncerna apgrozījums 2016.gadā bija 1,460 miljardi ASV dolāru, bet tā pārskata gada peļņa bija 8,53 miljoni ASV dolāru.

 

* Koncerna ieņēmumi galvenokārt ir ASV dolāros, tādēļ arī šajā ziņā pieaugums pret iepriekšējo gadu apgrozījumam un peļņai rēķināts ASV dolāros. Vaūtas kursa svārstību dēļ pieauguma temps apgrozījumam un peļņai eiro valūtā atšķiras no kāpuma tempa rādītājiem ASV dolāros.