“Eko Osta” prasa “Skonto Būve” maksātnespēju

19.06.2018 05:54:00

Zemgales rajona tiesa (Jelgavā) 15.jūnijā ierosinājusi būvniecības uzņēmuma SIA “Skonto Būve” maksātnespējas procesa lietu, ziņo “Lursoft” Klientu portfelis.

Lieta ierosināta, balstoties uz atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “Eko Osta” iesniegumu. Maksātnespējas administrācijas mājas lapā publicētā informācija liecina, ka SIA “Skonto Būve” reģistrēts kā vakants maksātnespējas subjekts un administratora pretendents ir Guntars Birsāns.

Viens no zināmākajiem projektiem, kur abu uzņēmumu ceļi krustojušies, ir Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbi. Sākotnēji sanācijas darbu veikšanai tika nolīgta SIA “Skonto Būve”, kura noteiktiem darbiem piesaistīja arī SIA “Eko osta”, vēlāk gan līgums ar SIA “Skonto Būve” tika lauzts. Gudrona dīķu sanācijas darbu turpināšanu veic pilnsabiedrība “Inčukalns Eko”, kuras viens no dalībniekiem ir SIA “Eko Osta”.

SIA “Skonto Būve” ir viens no lielākajiem būvniecības uzņēmumiem Latvijā. Tas dibināts 1995.gadā, tā pamatkapitāls ir 4 270 393 eiro. Uzņēmuma lielākais dalībnieks ar 95% kapitāldaļu ir SIA “Grif 1”, kura pastarpinātas īpašnieks ir Guntis Rāvis, savukārt 5% kapitāldaļu pieder SIA “M investīciju fonds”.

SIA “Skonto Būve” apgrozījums un tīrā peļņa finanšu gadā, kas  sākās 2015.gada 1.novembrī un noslēdzās 2016.gada 31.oktobrī, samazinājās četras reizes salīdzinājumā ar gadu iepriekš. Uzņēmuma ieņēmumi saruka līdz 31,149 miljoniem eiro un peļņa pēc nodokļus nomaksas bija 1,479 miljoni eiro. Jaunāki dati par uzņēmuma finansēm nav pieejami.

SIA “Eko osta”, kas dibināta 1999.gadā, nodarbojas ar videi kaitīgo un bīstamo atkritumu, tādu kā rūpniecisko atkritumu, kuģu atkritumu, piesārņotās grunts un nolietoto riepu, savākšanu un pārstrādi. 2016.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 4,185 miljoni eiro un tā peļņa pēc nodokļiem bija 174 tūkstoši eiro.