Gaļas pārstrādes uzņēmums "HKScan Latvia" aizvadītajā gadā strādājis ar zaudējumiem

15.07.2020 06:30:00

Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn AS “HKScan Latvia” apgrozījums palielinājies par 12%, tiesa, pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas vienlaikus palielinājušās par 19%.

Gaļas pārstrādes uzņēmuma apgrozījums 2019.gadā audzis līdz 43,41 milj.EUR. Kā teikts vadības ziņojumā, apgrozījums palielinājies gan Latvijā, gan arī ārpus Latvijas robežām, kur papildu jau esošajiem tirgiem, uzņēmums turpināja attīstīt eksportu Centrāleiropas reģionā, īpaši Vācijā, kur pārdošanas apjoms tika dubultots. Apgrozījuma kāpums sasniegts pateicoties pircēju lojalitātes pieaugumam AS “HKScan Latvia” pārstāvētajiem zīmoliem. Tādiem kā “Rakvere”, “Tallegg” un “Rīgas Miesnieks”.

2019.gadu AS “HKScan Latvia” noslēdzis ar 394,34 tūkst.EUR zaudējumiem.

Viens no lielākajiem kāpumiem ražošanas izmaksās aizvadītajā gadā bija izejvielu, materiālu un gatavās produkcijas izmaksu postenī, kas, attiecīgi, palielinājās par 20%. Galvenie iemesli izejvielu un gatavās produkcijas izmaksu pieaugumam ir ievērojamais cūkgaļas cenu kāpums ES valstu un pārējos tirgos, kā arī transferta cenu aprēķina maiņai HKScan Grupas Baltijas uzņēmumu vidū. Cūkgaļas cenu kāpumu izraisīja aizvien pieaugošais Ķīnas, kas ir lielākais cūkgaļas patērētājs pasaulē, pieprasījums pēc cūkgaļas. Savukārt būtisko izejvielas un gatavās produkcijas sadārdzināšanos uzņēmumam nebija iespējams pilnībā kompensēt ar pārdošanas cenu kāpumu.

AS “HKScan Latvia” pagājušajā gadā nodarbināja 212 darbiniekus un nodokļu maksājumos valsts kopbudzētā samaksāja 7,2 milj.EUR.

Lursoft pieejamā informācija rāda, ka AS “HKScan Latvia” reģistrēts 1992.gadā un līdz pat 2014.gada maijam bija zināms ar nosaukumu “Rīgas Miesnieks”. Uzņēmuma apmaksātais un reģistrētais pamatkapitāls ir 2,21 milj.EUR.