"Valmieras stikla šķiedra" konsolidētais apgrozījums 2019.gadā sasniedzis 119,48 milj. EUR

27.11.2020 06:54:00

Pērn AS “Valmieras stikla šķiedra” un tās Lielbritānijas meitas uzņēmums strādājis ar labiem darbības rezultātiem, tomēr tie nav varējuši kompensēt zaudējumus, kas saistīti ar ASV meitas uzņēmuma darbības rezultātiem.

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2019.gadā AS “Valmieras stikla šķiedra” apgrozīja 88,69 milj. EUR un gadu noslēdza ar 397,96 tūkst. EUR zaudējumiem pretstatā 92,57 milj. EUR lielajiem zaudējumiem gadu iepriekš. Tikmēr grupas kopējais apgrozījums pērn sasniedzis 119,48 milj. EUR, bet zaudējumi veidojuši 6,85 milj. EUR.

Iesniegtajā vadības ziņojumā teikts, ka grupas mātes uzņēmuma un Lielbritānijas meitas uzņēmuma labie rezultāti nespēja kompensēt ASV meitas uzņēmuma darbības radītos zaudējumus un negatīvo naudas plūsmu. Neskatoties uz akcionāru papildus aizdevuma finansējumu, kas tika sniegts, lai atbalstītu ražošanas platformu ASV meitas uzņēmumā 2019.gada sākumā, meitas uznēmums nespēja sasniegt vēlamos kvalitātes un ražošanas apjoma mērķus, kā arī pozitīvu naudas plūsmu. Visbeidzot 2019.gada jūnijā grupas vadība noslēmusi uz laiku slēgt zaudējumus nesošo ASV meitas uzņēmuma stikla šķiedras ražošanas rūpnīcu un uzsākt 11.Sadaļas tiesvedību ASV. Vienlaikus, lai nodrošinātu uzņēmuma darbības nepārtrauktību un pārstrukturizētu grupas finanšu saistības, uzsākts AS “Valmieras stikla šķiedra” tiesiskās aizsardzības process.

2019.gadā AS “Valmieras stikla šķiedra” eksportēja saražotos produktus uz 51 pasaules valsti, eksportējot 98% no visa saražotā apjoma. Uzņēmuma grupas noieta tirgi saglabājušies līdzīgi iepriekšējā gada līmenim - 68% realizēti Eiropas Savienības valstīs, 21% - Ziemeļamerikā, 2% - NVS valstīs un 9% eksportēti uz citām valstīm, piemēram, Šveice, Japāna, Dienvidkoreja, AAE u.c.

Grupas mātes uzņēmums veicis investīcijas 8,82 milj. EUR apmērā. Galvenais investīciju objekts - plānots stikla kausēšanas krāsns N3. aukstais remonts 1,54 milj. EUR apmērā. Neskatoties uz saspringto situāciju, izdevies rast nepieciešamo finansējumu un veikt sagatavošanās darbus, lai novembrī realizētu silīcija stikla kausēšanas krāsns Nr. 3 pārbūvi. Šis solis ļāvis palielināt ražošanas kapacitāti silīcija produktiem par vairāk nekā 30%. 1,33 milj. EUR investīcijas 2019.gadā novirzītas mātes uzņēmuma energoefektivitātes celšanai, iekārtu nodošanai ekspluatācijā, vides aizsardzībai un uzņēmuma darbības nodrošināšanai atbilstoši LR normatīvo aktu prasībām ugunsdrošībā un civilā aizsardzībā, kā arī IT sistēmu ražošanas procesu uzturēšanas pasākumiem.

AS “Valmieras stikla šķiedra” specializējas stikla šķiedras un tās produktu ražošanā no trim dažādiem stiklu veidiem. Grupas mātes uzņēmuma ražotā stikla šķiedras produkcija tiek izmantota tālākai pārstrādei tehniskās izolācijas materiālos un kā gatavi materiāli mašīnbūvē, celtniecībā un citur. Uzņēmuma meitas uzņēmums Lielbritānijā ražo stikla šķiedras produktus avio industrijai, termoizolācijai un arhitektūrai, savukārt meitas uzņēmums ASV ražo stikla šķiedras neaustos materiālus. Iesniegtais gada pārskats rāda, ka pagājušajā gadā AS “Valmieras stikla šķiedra” ar darba vietām nodrošinājusi 1120 darbiniekus. 

Lursoft izziņas informācija liecina, ka šogad jūnijā un jūlijā VID atbalstījis AS “Valmieras stikla šķiedra” nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadali termiņos vai atlikšanu uz laiku līdz trim gadiem.