Elektroenerģijas tirgotājs "INTER RAO Latvia" pērn būtiski kāpinājis apgrozījumu

27.07.2022 06:31:00

Lietuvas energokompānijas “INTER RAO Lietuva” meitasuzņēmums Latvijā SIA “INTER RAO Latvia” aizvadītajā gadā palielinājis apgrozījumu vairāk nekā divpadsmit reižu. Tas pērn sasniedza 193,5 milj. EUR, savukārt peļņa palielinājās līdz 8,28 milj. EUR. “Apgrozījuma palielinājums saistīts ar elektroenerģijas importa darījumiem no Krievijas, kas tika uzsākti 2020.gada novembrī,” teikts SIA “INTER RAO Latvia” vadības ziņojumā. No SIA “INTER RAO Latvia” kopējā apgrozījuma 2021.gadā mazumtirdzniecības realizācija veidoja 2,3%, bet pārējo daļu – vairumtirdzniecības darījumi Nord Pool biržā.

Šogad SIA “INTER RAO Latvia” plāno saglabāt pārdošanas apjomus vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības tirgos, kā arī aktīvi strādāt, lai piesaistītu jaunus klientus. Pēc Lursoft pieejamās informācijas, pērn SIA “INTER RAO Latvia” uzvarējis vairāk nekā 20 publiskajos iepirkumos par elektroenerģijas piegādi.

Vienlaikus jānorāda, ka aizvadītajā nedēļā Viļņas apgabaltiesa atcēlusi iepriekš nolemto apturēt SIA “INTER RAO Latvia” kapitāldaļu turētāja "Inter RAO Lietuva" ārpustiesas bankrota procedūru un atjaunojusi termiņu, kurā kreditoriem jāiesniedz savi prasījumi. 30. jūnijā "Inter RAO Lietuva" kreditori nolēma sākt ārpustiesas bankrota procedūru, nosakot 1. augustu par termiņu, līdz kuram var iesniegt kreditoru prasījumus. Lursoft izziņas informācija rāda, ka ciešās saistības dēļ ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu jau š.g. maijā Lietuvā pret "Inter RAO Lietuva" vērstas sankcijas. Marta vidū Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanu dienests paziņoja par ierobežojumiem "Inter RAO Lietuva" bankas operācijām, bet maijā  iesaldēti gan kompānijas finanšu līdzekļi, gan arī akcijas. Neskatoties uz šo faktu, "Inter RAO Lietuva" piederošajam SIA “INTER RAO Latvia” sankcijas Latvijā šobrīd nav piemērotas.

Lursoft dati rāda, ka SIA “INTER RAO Latvia” reģistrēta 2010.gadā, tās pamatkapitālu veido 2,8 tūkst. EUR. Pērn Lietuvas kapitāla uzņēmums ar darba vietām nodrošināja 4 strādājošos.