"Valmieras stikla šķiedra" atkal strādājusi ar peļņu

02.08.2022 06:43:00

AS “Valmieras stikla šķiedra” apgrozījums 2021.gadā audzis par 8,8%, sasniedzot 90,53 milj. EUR. Pēc tam, kad 2020.gadā uzņēmums strādāja ar 3,47 milj. EUR lieliem zaudējumiem, aizvadītais gads noslēgts ar 4,5 milj. EUR lielu peļņu. Lursoft Multi atskaites dati rāda, ka iepriekš ar peļņu uzņēmums strādājis 2017.gadā.

Konsolidētais apgrozījums pērn sasniedza 104,58 milj. EUR, bet peļņa – 5,29 milj. EUR.

Aizvadītajā gadā uzņēmumā bija nodarbināti 1146 darbinieki. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās uzņēmums pērn samaksāja 8,08 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 3,7 milj. EUR.

Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Valmieras stikla šķiedra” norādījusi, ka Covid-19 pandēmija ar tās ierobežojumiem Eiropas un pasaules mērogā raisīja neskaidrības gan saistībā ar pieprasījumu pārdošanas tirgos, gan ar izejvielu, transporta, kā arī personāla pieejamību. “Pēc tam, kad 2020.gada 4. ceturksnī un 2021.gada 1. ceturksnī bija mērens kritums pieprasījumam pēc E-stikla, ko veicināja arī augošais spiediens uz pārdošanas cenām, sākot ar pagājušā gada 2. ceturksni jau varējām vērot būtisku pieprasījuma pieaugumu, kas turpinās līdz pat šai dienai,” teikts AS “Valmieras stikla šķiedra” vadības ziņojumā. Uzņēmums arī norādījis, ka klientu pieprasījuma pieaugumu nevarēja pilnībā apmierināt, jo 2021.gada 1. ceturksnī visās krāsnīs nebija pieejams pietiekams visu veidu stikla daudzums kausēšanas procesa problēmu dēļ. Šīs problēmas stikla ražošanā galvenokārt radās tāpēc, ka pandēmijas izraisītie piegādes ķēdes traucējumi lika uzņēmumam mainīt izejvielas.

Līdz ar akcionāru maiņu un parādsaistību pārfinansēšanu, AS “Valmieras stikla šķiedra” veica tiesiskās aizsardzības procesa plānā paredzētos maksājumus piegādātājiem pirms termiņa, procesu izbeidzot trīs mēnešus pirms noteiktā termiņa – 2021.gada jūlijā. Tas ļāva AS “Valmieras stikla šķiedra” normalizēt attiecības ar piegādātājiem. Kopā ar jauno kontrolējošo akcionāru Duke I S.a.r.l. arī veikti vairāki pasākumi pašu kapitāla struktūras uzlabošanai.

Papildu finansējums ļāvis AS “Valmieras stikla šķiedra” arī 2021.gada septembrī veikt plānoto krāsns Nr. 2.1 remontu rekordīsā laikā. Veicot krāsns remontu, uzņēmumam izdevās pilnībā pārskatīt iekārtas un palielināt kausēšanas jaudu par aptuveni 10%, proti, līdz 55 tonnām dienā, kā arī mainīt enerģijas avotu patēriņa struktūru par labu elektroenerģijai.