"PATA" pērn piedzīvojusi iespaidīgu peļņas kāpumu

03.11.2022 06:51:00

Mežizstrādes, kokmateriālu vairumtirdzniecības un kurināmās koksnes ražotājs SIA “PATA” iesniegtajā vadības ziņojumā norādījis, ka 2021.gads kokapstrādes nozarei bijis veiksmīgs. “2021.gadā ASV palielinājās pieprasījums pēc hipotekārajiem kredītiem, kas strauji veicināja jaunu ēku būvniecību, turklāt Eiropā un ASV raksturīga tieši koka apbūve, piemēram, paneļmājas, kuru būvniecībā izmanto egles un priedes zāģmateriālus. Tā rezultātā skujkoku būvmateriāli – brusas un ēvelēti konstrukcijas materiāli – 2021.gada vasarā piedzīvoja rekordaugstu pieprasījuma un cenu kāpumu. Papildu tam, Covid-19 pandēmija veicināja arī privātmāju remontus,” norādīts SIA “PATA” vadības ziņojumā. Tā kā Latvijas koksnes pieprasījums tiešā veidā atkarīgs no ASV, Lielbritānijas un Eiropas noieta tirgiem, svārstības šajos tirgos izmainīja arī koksnes pieprasījuma un cenas Latvijā. Rezultātā pieaugošais pieprasījums veicināja deficīta apstākļus, kas, savukārt, radīja zāģmateriālu cenu būtisku pieaugumu, sasniedzot vēsturiski augstākās priedes un egles cenas.

Ņemot vērā izdevīgo cenu 2021.gada 2. ceturksnī, mežu īpašnieki un lielākie tirgus spēlētāji bija ieinteresēti pārdot pēc iespējas vairāk, kas veicināja izejmateriālu pieejamību un zāģētavu augsto noslodzi. Uz Latviju koksni piegādāja arī Skandināvijas valstis. Tā rezultātā izveidojās pārprodukcija un 2021.gada 3. ceturksnī skujkoku zāģbaļķu un zāģmateriālu cenas būtiski samazinājās.

Salīdzinot ar 2020.gadu, kad SIA “PATA” apgrozīja 155,49 milj. EUR, pērn uzņēmuma apgrozījums palielinājies līdz 282,58 milj. EUR, kas gada laikā ir kāpums par 81,73%. Īpaši straujš bija uzņēmuma peļņas kāpums, kas sasniedza 31,80 milj. EUR (2020.gadā SIA “PATA” peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 2,88 milj. EUR). Uzņēmuma vadība rekomendējusi pērn gūto peļņu ieguldīt SIA “PATA” tālākā attīstībā.

Pērn SIA “PATA” bija darba devējs 245 darbiniekiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 1,7 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – nepilnu 1 milj. EUR. Lursoft dati rāda, ka uzņēmumam šobrīd reģistrētas 17 aktīvas struktūrvienības.

Šogad SIA “PATA” turpina strādāt pie jaunu klientu piesaistes un jaunu tirgu apgūšanas, tādējādi mazinot biznesa riskus. Uzņēmums turpinās attīstīt un paplašināt dabai draudzīgu mežizstrādi, veicot videi draudzīgu, nenoplicinošu meža apsaimniekošanu, strādājot saskaņā ar meža apsaimniekošanas un koksnes piegāžu ķēdes sertifikātu prasībām un rekomendācijām.