Pērn 39% no "RIKON" apgrozījuma veidoja eksports uz Krieviju

08.11.2022 06:28:00

Portālceltņu un konteinerceltņu, kā arī kravas celtņu nesošo metālkonstrukciju elementu ražotāja AS “RIKON” apgrozījums pērn bijis uz pusi mazāks nekā gadu iepriekš. Tādu apgrozījuma samazinājumu AS “RIKON” skaidro ar to, ka uzņēmumam gadu iepriekš notika lielu pasūtījumu nodošana klientiem, kuru izgatavošanas sākums bija 2019.gadā vai agrāk, tādējādi apgrozījuma rādītājs bija lielāks nekā parasti. Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “RIKON” norādījis arī, ka apgrozījuma samazinājumu ietekmējusi nestabilā ekonomiskā situācija pasaulē, kas saistīts ar Covid-19 pandēmiju.

Ja 2020.gadā AS “RIKON” apgrozīja 8,95 milj. EUR, tad pērn uzņēmuma apgrozījums samazinājās līdz 4,5 milj. EUR. Pārskata gadā 39% no visas AS “RIKON” saražotās produkcijas tika eksportēti uz Krieviju, bet 53% veidoja portālceltņa realizācija Francijā, Marseļas ostā.

Lursoft pieejamie gadi rāda, ka pagājušajā gadā sarukusi arī AS “RIKON” peļņa pēc nodokļu nomaksas, kas 2021.gadā samazinājās līdz 37,75 tūkst. EUR (2020.gadā – 90,51 tūkst. EUR).

Jānorāda, ka aizvadītajā gadā AS “RIKON” vairākkārt saņēmis grantus apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai.

AS “RIKON” vadības ziņojumā norādīts, ka tā darbību šogad būtiski ietekmēja pret Krieviju noteiktās sankcijas, jo to noteikšanas brīdī lielākā daļa pasūtījumu uzņēmumam bija saistīti ar Krievijas uzņēmumiem. Tomēr, pielāgojoties situācijai, AS “RIKON” turpināja intensīvi piedalīties tenderos Eiropas valstīs. “Tā kā jau veiksmīgi bija realizēts pasūtījums Francijā, uzņēmuma konkurētspēja Eiropas valstīs ievērojami nostiprinājās. Uzņēmumam izdevās saņemt pasūtījumu Spānijā par divu portālceltņu ražošanu. Šobrīd notiek pārrunas ar uzņēmumu Uzbekistānā par līguma parakstīšanu portālceltņa iegādei,” lasāms AS “RIKON” vadības ziņojumā. Uzņēmums norāda, ka ar minētajiem darījumiem ir pietiekoši, lai turpinātu saimniecisko darbību aptuveni 12 mēnešu garumā. Papildus šobrīd regulāri tiek realizēti nelieli pasūtījumi vietējā tirgū, kā arī Eiropā.