"Skonto Prefab" pērn apgrozījuma kritums un zaudējumi

11.11.2022 06:13:00

SIA “Skonto Prefab” 2021.gadā strādājis ar apgrozījuma kritumu un zaudējumiem, liecina Lursoft pieejamais gada pārskats. Salīdzinot ar 2020.gadu, kad būvniecībai paredzēto saliekamo dzelzsbetona, krustām līmēta koka un metāla konstrukciju projektētājs, ražotājs un montētājs apgrozīja 43,51 milj. EUR, pērn tās apgrozījums samazinājies līdz 35,1 milj. EUR. 2021.gadu SIA “Skonto Prefab” noslēdza ar 805,61 tūkst. EUR zaudējumiem. Pērn uzņēmumā strādāja 328 darbinieki.

Apgrozījuma kritumu uzņēmums skaidro ar Covid-19 pandēmijas radīto negatīvo ietekmi gan produkcijas ražošanas procesā, gan būvniecības procesā, kā rezultātā pagarinājās projektu būvniecības termiņi vai tie tika pārcelti uz vēlāku laiku. Būtiski uzņēmuma darbību ietekmēja arī ieviestie pasākumi pandēmijas ierobežošanai, kā rezultātā tika ietekmētas būvmateriālu ražošanas jaudas. Tāpat arī tika traucētas piegādes ķēdes, veicinot strauju atsevišķu būvmateriālu cenu kāpumu vai pat nepieejamību.

Pagājušajā gadā SIA “Skonto Prefab” rūpnīcā saražoti 64,2 tūkst. t dzelzsbetona izstrādājumu, kas ir par 3% vairāk nekā 2020.gada ražošanas apjomi. Kokmateriālu konstrukciju un līmēta masīvkoka izstrādājumu apjomi pērn samazinājušies par 18%.

SIA “Skonto Prefab” vadības ziņojumā lasāms, ka 2021.gadā eksportētās produkcijas un pakalpojumu apgrozījums samazinājās par 29%, veidojot 78% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma pagājušajā gadā. Latvijā realizētais būvniecības un pakalpojumu apgrozījums audzis par 50%. Pērn uzņēmums uzsāka darbību jaunā eksporta tirgū – Katarā.

Krievijas – Ukrainas kara rezultātā SIA “Skonto Prefab” arī 2022.gadā turpina piedzīvot strauju tālāku būvniecības izejmateriālu, energoresursu un darba algu pieaugumu, kas rada papildu izmaksas jau uzsāktajos projektos. Uzņēmums ir uzsācis sarunu procedūras ar lielākajiem pasūtītājiem, gandrīz visos lielākajos projektos panākot vienošanos par izmaksu sadārdzinājuma kompensācijām, kas ļauj SIA “Skonto Prefab” prognozēt 2022.gadu ar pozitīviem peļņas rādītājiem un apgrozījuma pieaugumu.

Šogad SIA “Skonto Prefab” dalībnieki un valde apstiprinājuši 0,8 milj. EUR lielas investīcijas ražošanas iekārtu un aprīkojuma atjaunošanai un modernizācijai, kas 2022.gadā ļaus uzsākt jaunu produktu – ražot dzelzsbetona izstrādājumus infrastruktūras projektiem.

Lursoft dati rāda, ka Salaspils novadā reģistrētā SIA “Skonto Prefab” patiesais labuma guvējs ir Rihards Rāvis.