Pagājušā gada peļņa kooperatīvam "Straupe" ļaus saglabāt iespējami augstas piena iepirkuma cenas arī šogad

13.04.2023 06:39:00

2022. gadā piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Straupe” saimnieciskos un ekonomiskos rādītājus izmainījis straujais inflācijas kāpums valstī. “Negaidīti un strauji pasaulē pieauga pieprasījums pēc piena produktiem, kā rezultātā piena iepirkuma cenas uzkāpa vēl nebijušā līmenī – līdz 50 centiem par kilogramu. Pieauga arī piena produktu realizācijas cenas un ienākumi no pašražotās produkcijas, kaut piena iepirkums no biedriem pat mazliet samazinājās,” norādīts “Straupe” vadības ziņojumā.

“Straupe” skaidro, ka 2022. gads finansiāli bija veiksmīgāks par iepriekšējo, un tā 228,76 tūkst. EUR lielā peļņa pēc nodokļu nomaksas ļaus saglabāt arī iespējami augstu piena iepirkuma cenu biedriem 2023. gadā, kad valstī kopš janvāra vērojams straujš piena iepirkuma cenu kritums. Jānorāda, ka piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Straupe” apgrozījums pagājušajā gadā palielinājies līdz 9,23 milj. EUR, kas ir par teju 20% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Lursoft pieejamā informācija.

Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība turpina meklēt jaunus un izdevīgus sadarbības partnerus produktu realizācijā, jo, palielinoties konkurencei vietējā tirgū, sekojis arī cenu dempings. Kā nerentablas “Straupe” slēgusi tirdzniecības vietas Madonā, Ogrē, kā arī Teikā Rīgā. Š.g. februārī kooperatīvs atklājis jaunu tirdzniecības vietu Kauguros, tirgū “Līgo”, kā arī tas pēc rekonstrukcijas atgriezties Āgenskalna tirgū.