Pagājušajā gadā “SCHWENK Latvija” procesu uzlabošanā un esošās darbības paplašināšanā ieguldījis 8 milj. EUR

14.04.2023 10:01:00

Būvmateriālu ražotājs SIA “SCHWENK Latvija” pērn sasniedzis augstāko apgrozījumu savas darbības vēsturē, liecina Lursoft Multi atskaites dati.

Uzņēmums norāda, ka starp galvenajiem izaicinājumiem, kas ietekmēja tā darbību 2022. gadā, bija loģistikas ķēžu traucējumi, ekonomiskā spriedze un ārkārtīgi augstas enerģijas izmaksas. Enerģijas izmaksu kāpumam līdz ar neskaidro situāciju resursu pieejamības un drošības ziņā vislielākā ietekme bija gada otrajā pusē. Gada beigās situācija bija stabilizējusies, tomēr inflācija ietekmēja visas SIA “SCHWENK Latvija” izmaksas, kā arī produktu cenas.

Pat neraugoties uz Ukrainas kara negatīvo ietekmi uz būvniecības tirgu, SIA “SCHWENK Latvija” turpināja palielināt savus ieņēmumus pateicoties pārdošanas apjomu kāpumam gan vietējā, gan arī reģionālajos eksporta tirgos. SIA “SCHWENK Latvija” apgrozījums 2022. gadā sasniedza 133,17 milj. EUR, kas ir par 38% vairāk nekā gadu iepriekš. Pagājušo gadu ražotājs noslēdzis ar 13,26 milj. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas, kas gan ir par 18% mazāka nekā gadu iepriekš. “Pozitīvā ietekme, ko nodrošināja nesenie ieguldījumi ražošanas efektivitātes uzlabošanā, piemēram, Brocēnu cementa rūpnīcas jaunās cementa dzirnavas, daudzkambaru siloss un alternatīvā kurināmā padeves līnija, apvienojumā ar stingru izmaksu kontroli mazināja Ukrainas kara negatīvo ietekmi uz uzņēmuma finanšu rezultātiem,” teikts SIA “SCHWENK Latvija” vadības ziņojumā. Minētie ieguldījumi ļāva efektīvāk izmantot esošo cementa rūpnīcas jaudu, palielināt alternatīvā kurināmā apjomu un samazināt ražošanas procesā radītās CO2 emisijas. Pārskata gadā SIA “SCHWENK Latvija” turpināja veikt arī būtiskus kapitālieguldījumus, investējot 8 milj. EUR ražošanas procesu uzlabošanā un esošās darbības paplašināšanā.

Lursoft izziņas informācija liecina, ka SIA “SCHWENK Latvija” pagājušajā gadā bija darba devējs 352 darbiniekiem. Uzņēmums valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās 2022. gadā samaksājis 3,37 milj. EUR, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 1,88 milj. EUR.