"LATGRAN" pērn saražojis 516 tūkst. t kokskaidu granulu

24.04.2023 06:27:00

Kokskaidu granulu ražotājs SIA “LATGRAN” iesniegtajā vadības ziņojumā norādījis, ka 2022. gadā visās tā ražotnēs saražotais granulu apjoms bija zemāks nekā gadu iepriekš, taču kopumā visas ražotnes nedaudz pārsniedza plānotos apjomus.

“Galvenais noteicošais faktors bija izejmateriāla pieejamība un pieprasījums pēc gatavās produkcijas. Izejvielas izmaksas 2022. gadā sasniedza iepriekšējos gados nepiedzīvotu kāpumu un līmeni, kas arī bija noteicošais faktors, lai uzņēmums varētu nodrošināt nepārtrauktu ražošanas procesu. Negatīvu iespaidu uz ražošanas izmaksām atstāja arī elektroenerģijas cenas sadārdzinājums, kas kopš 2021. gada decembra turpināja kāpumu arī 2022. gadā,” teikts SIA “LATGRAN” vadības ziņojumā, piebilstot, ka uzņēmumam pērn bija daudz izaicinājumu, lai sabalansētu izmaksu sadārdzinājumu ar realizācijas rādītājiem.

Kopumā SIA “LATGRAN” pagājušajā gadā saražoja 516 tūkst. t kokskaidu granulu, kas ir par 17% mazāk nekā 2021. gadā un par 20% mazāk nekā 2020. gadā. Visa saražotā produkcija tika eksportēta.

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2022. gadā SIA “LATGRAN” apgrozījums audzis līdz 204,17 milj. EUR, kas ir par 27% vairāk nekā gadu iepriekš. Pagājušo gadu kokskaidu granulu ražotājs noslēdzis ar 28,7 milj. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas. Lursoft izziņas informācija rāda, ka pagājušajā gadā SIA “LATGRAN” bija darba devējs 129 darbiniekiem. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās uzņēmums pērn samaksājis 1,11 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 0,58 milj. EUR.

2023. gadā SIA “LATGRAN” turpinās attīstīt kokskaidu granulu ražošanu un realizāciju. Tiks meklēti jauni materiāla iepirkuma avoti, lai šogad visas četras ražotnes varētu strādāt ar pilnu jaudu un nodrošināt uzņēmuma ilgtspējīgu saimniecisko darbību arī turpmāk. Tas ietver gan ražošanas procesa efektivitātes palielināšanu, gan pircēju prasību apmierināšanu.

2004. gadā reģistrētā SIA “LATGRAN” kapitāldaļu turētājs ir igauņu AS GRAANUL INVEST, kam Latvijā šobrīd kopumā pieder 6 uzņēmumi.