Pērn viesnīca "Latvija" atkal strādājusi ar peļņu

26.04.2023 07:35:00

Lai arī AS “Viesnīca “Latvija”” vēl nav izdevies atgūt pirmspandēmijas laika apgrozījuma līmeni, 2022. gadā viesnīcas apgrozījums pēc iepriekš piedzīvotā ievērojamā krituma būtiski pieaudzis. Lursoft pieejamās Multi atskaites informācija liecina, ka vēl 2019. gadā AS “Viesnīca “Latvija”” apgrozīja 21,59 milj. EUR, bet jau turpmākos gados reģistrēts būtisks apgrozījuma kritums. Pēc tam, kad 2021. gadā viesnīca apgrozīja 7,11 milj. EUR, pērn tās apgrozījums palielinājies līdz 17,22 milj. EUR, kas gada laikā ir kāpums par 142,15%. Pēc tam, kad aizpērn AS “Viesnīca “Latvija”” strādāja ar 2,4 milj. EUR zaudējumiem, pagājušo gadu viesnīcai izdevies noslēgt ar 1,05 milj. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas.

Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Viesnīca “Latvija”” norādījusi, ka viesnīcas darbība pagājušajā gadā pilnībā tika atjaunota tikai no aprīļa. “Diezgan strauji pieauga gan lielo pasākumu skaits, gan atjaunojās viesu plūsma ESPA, bāros un viesnīcā. Gada vidējā noslodze bija 43,9% (2021. gadā – 18,7%),” teikts uzņēmuma vadības ziņojumā. Strauji pieaugot inflācijai un kopējām izmaksām, augusi arī istabiņu cena, kas 2022. gadā sasniedza 87 eiro par nakti. Uzņēmums norādījis, ka SPA komplekss pērn sasniedza pirmspandēmijas pārdošanas apjomus, savukārt konferenču centrs apkalpoja galvenokārt pandēmijas laikā atceltos vai pārceltos lielos starptautiskos pasākumus. “Izteikti palielinājās mazo konferenču un pasākumu apjoms, bet lielu starptautisku pasākumu rezervācija bija ierobežotā daudzumā. Viesu skaita pieaugumā būtiska loma bija militārajām grupām,” norādījusi AS “Viesnīca “Latvija””.

Viesnīcā ir 571 istaba, vairāk nekā 20 multifunkcionālas konferenču un banketu zāles, kā arī SPA atpūtas un relaksācijas komplekss ar mārketinga nosaukumu “ESPA Riga”. Pagājušajā gadā īpašuma uzlabošanā investēti 1,23 milj. EUR.

Lursoft dati rāda, ka 2022. gadā AS “Viesnīca “Latvija”” bija nodarbināti 164 strādājošie. Pērn uzņēmums nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksājis 3,34 milj. EUR, tostarp 1,18 milj. EUR valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un 0,58 milj. EUR iedzīvotāju ienākuma nodoklī.