Sadales tīklam pērn 20,4 milj. EUR zaudējumi

03.05.2023 06:39:00

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2022. gadā AS “Sadales tīkls” strādājis ar 301,19 milj. EUR apgrozījumu (par 3,3 milj. EUR mazāk nekā 2021.gadā), pārskata gadu noslēdzot ar 20,4 milj. EUR zaudējumiem. Iepriekš ar zaudējumiem pēdējo reizi uzņēmums strādājis 2015. gadā.

Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Sadales tīkls” skaidro, ka pozitīvu ietekmi uz perioda peļņu deva īstenotie darbības efektivitātes uzlabošanas pasākumi, par 1,5 milj. EUR mazāks pamatlīdzekļu nolietojums un par 2,9 milj. EUR mazāks uzņēmuma ienākumu nodoklis no dividenžu izmaksas. Vienlaikus negatīvu ietekmi deva vidējās elektroenerģijas zudumu cenas pieaugums par 117%, kas palielinājās līdz ar elektroenerģijas cenu kāpumu Nord Pool biržā, sadales pakalpojuma ieņēmumu samazinājums par 1,9%, ko radīja elektroenerģijas patēriņa samazinājums, kā arī kopējās inflācijas pieaugums izejvielām un pakalpojumiem, kas nepieciešami elektrotīkla uzturēšanai.

2022. gadā sadalītās elektroenerģijas apjoms sasniedza 6241 GWh un, salīdzinot ar 2021. gadu, sadalītais elektroenerģijas apjoms ir mazāks par 3,5%. “Apjoma kritumu ietekmēja augstā elektroenerģijas cena un pieejamais valsts atbalsts atjaunīgo energoresursu attīstībai, kas rosināja taupīt energoresursus un iesaistīties elektroenerģijas ražošanā,” teikts AS “Sadales tīkls” vadības ziņojumā. Uzņēmums norādījis, ka pērn elektroenerģijas patēriņš pieaudzis nerūpniecības objektu segmentā (biroji, kultūras, sporta centri, viesnīcas u.c.) par 1,2%, ko galvenokārt ietekmējusi Covid-19 ierobežojumu atcelšana. Mājsaimniecību segmentā elektroenerģijas patēriņa kritums veidoja 6,7%, lauksaimniecības objektiem par 5,8%, pārējiem objektiem – par 5,5%, rūpniecības sektoram par 4,9%, bet tirdzniecības un ēdināšanas sektoros kritums bija 0,5%.

2022. gadā AS “Sadales tīkls” veiksmīgi īstenoja plānotos elektrotīkla uzturēšanas un investīciju projektus, pilnveidoja elektrotīkla digitālos un tehnoloģiskos risinājumus, paaugstināja drošuma rādītājus un sniedza kvalitatīvu sadales pakalpojumu klientiem. “Sadarbība ar klientiem un partneriem bija dinamiska un inovācijās balstīta, kā arī sasniegts augsts digitālo pakalpojumu servisa līmenis,” norādījis AS “Sadales tīkls”.

Jānorāda, ka 2022. gadā AS “Sadales tīkls” darbinieku skaits sarucis līdz 1665 (gadu iepriekš – 1784). Pērn uzņēmums nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksājis 47,78 milj. EUR, tostarp 14,86 milj. EUR valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un 7,67 milj. EUR iedzīvotāju ienākuma nodoklī.