"Smiltenes piens" aizvadījis sarežģītu 2022. gadu

30.05.2023 05:27:00

Pagājušajā gadā piena pārstrādes uzņēmums AS “Smiltenes piens” apgrozījis 24,11 milj. EUR, liecina Lursoft pieejamais gada pārskats. Salīdzinot ar 2021. gadu, pērn AS “Smiltenes piens” apgrozījums palielinājies par 9,77%, savukārt tā peļņa bijusi 7 reizes mazāka. Jānorāda, ka 2022. gadu piena pārstrādes uzņēmums noslēdzis ar 72,6 tūkst. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas, kamēr 2021. gadā tā bijusi 536,81 tūkst. EUR. Uzņēmums norādījis, ka tā apgrozījuma pieaugums pret iepriekšējo gadu skaidrojams ar produkcijas cenu pieaugumu līdz 25%, savukārt pārdotās produkcijas daudzums kilogramos, salīdzinot ar pārskata periodu, krities par 19%.

“2022. gads ir bijis izaicinājumu pilns un sarežģīts, sākot jau ar strauji augošajām izejvielu un jēlpiena cenām, kam sekoja diezgan ievērojams patēriņa kritums. Minēto apstākļu rezultātā uzņēmums strādāja pie ražošanas efektivitātes palielināšanas, tika pārskatīts produktu portfelis un pārtraukta daudzu nerentablu produktu ražošana,” norādīts AS “Smiltenes piens” vadības ziņojumā. Uzņēmums norādījis, ka pagājušajā gadā tā mērķis bija saglabāt apgrozījumu, nodrošinot patērētājiem pieejamas cenas produktus un palielinot produkcijas eksporta apjomu. Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Smiltenes piens” norādījis, ka produkcijas cenu pieaugums daļēji tika nodrošināts uz uzņēmuma rēķina, līdz ar to 2022. gads ir viens no sliktākajiem AS “Smiltenes piens” darbības vēsturē.

Šogad AS “Smiltenes piens” plāno palielināt apgrozījumu par 6%. Uzņēmums iecerējis palielināt apgrozījumu biezpiena desertu grupai, jaunajiem sieru veidiem un vegānu produktu grupai. Tāpat arī AS “Smiltenes piens” iecerējis apgūt jaunus eksporta tirgus, izstrādājot tieši šim mērķim paredzētus produktus, kas tiek pārdoti gan ar AS “Smiltenes piens”, gan arī klienta privāto preču zīmi. Jānorāda, ka 2021. gadā no AS “Smiltenes piens” kopējā apgrozījuma eksports veidoja 7,79%, bet pērn – 12,56%.

Lursoft izziņas dati rāda, ka 2022. gadā AS “Smiltenes piens” bija darba devējs 134 darbiniekiem. Uzņēmums pērn nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksājis 1,24 milj. EUR.