"Rīgas meži" apgrozījums audzis par 21,52%

13.06.2023 06:09:00

SIA “Rīgas meži” aizvadītajā gadā apgrozījis 21,35 milj. EUR, liecina Lursoft pieejamais gada pārskats. Uzņēmuma būtiskākie ieņēmumi, 75,5% apmērā no kopējā apgrozījuma, bija no kokmateriāliem (apaļkoku, zāģmateriālu, blakus produktu pārdošana un transportēšana). Salīdzinot ar 2021. gadu, pērn uzņēmuma apgrozījums palielinājies par 21,52%, vienlaikus peļņa pēc nodokļiem sarukusi no 9,03 milj. EUR aizpagājušajā gadā līdz 2,79 milj. EUR 2022. gadā.

Uzņēmums pārskata gadā veiksmīgi turpināja attīstīt mežsaimniecības, mežizstrādes, stādu audzēšanas un nekustamo īpašumu nomas biznesa virzienus. Pagājušajā gadā SIA “Rīgas meži” izaudzēja 2 miljonus un iestādīja 1,36 miljonus koku stādu, 727 ha platībā izkoptas jaunaudzes, mežs 675 ha platībā apstrādāts pret vides un kaitēkļu radītajiem vai potenciālajiem bojājumiem, tāpat arī veikta bīstamo koku kopšana un novākšana un turpināts darbs pie meža ceļu un meliorācijas sistēmu uzturēšanas.

Iesniegtajā vadības ziņojumā norādīts, ka 2022. gadā SIA “Rīgas meži” veica ieguldījumus pamatlīdzekļos 0,9 milj. EUR apmērā. Būtiskākās investīcijas bijušas uzņēmuma ekspluatācijā nodotā Vides izglītības centra “Zaļā klase” Amatu māja, tāpat arī iegādāti divi koksnes šķeldotāji, nopirkts transportlīdzeklis mežu apsardzības dienestam, ieviesta dokumentu vadības sistēma EDUS u.c. ieguldījumi. Uzņēmums norādījis, ka tā investīcijas un procesu sakārtošana un pilnveide vērsta uz SIA “Rīgas meži” ilgtspējīgas attīstības veicināšanu un nodrošināšanu. SIA “Rīgas meži” norādījis, ka sākotnēji gan aizvadītajā gadā bija plānotas lielākas investīcijas, taču Krievijas uzsāktā kara dēļ Ukrainā tās netika pilnībā īstenotas.

SIA “Rīgas meži” apsaimnieko mežu īpašumus Rīgā 5,5 tūkst. ha platībā un ārpus Rīgas – 56,5 tūkst. ha platībā, kā arī Rīgas publiskos apstādījumus (399 ha) un kultūras un atpūtas parku “Mežaparks” (378,7 ha).

Lursoft dati rāda, ka 2022. gadā Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošais SIA “Rīgas meži” ar darba vietām nodrošināja 387 darbiniekus. Uzņēmums valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās pērn samaksājis 2,33 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 1,2 milj. EUR.