"Getliņi EKO" peļņa augusi līdz 2,7 milj. EUR

19.06.2023 06:42:00

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Getliņi EKO” 2022. gadā apgrozījis 50,83 milj. EUR, kas ir par 63,83% vairāk nekā gadu iepriekš. Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka aizvadītajā gadā arī ievērojami kāpusi SIA “Getliņi EKO” peļņa pēc nodokļiem, kas palielinājusies no 0,3 milj. EUR 2021. gadā līdz 2,7 milj. EUR pērn. Peļņas apmēru galvenokārt ietekmēja saņemtā Valsts vides dienesta atļauja papildu atkritumu apjoma izvietošanai bioreaktorā pēdējā slāņa pabeigšanai un atbilstošai galējo slāņa slīpumu un lietus ūdeņi novadei virs māla slāņa. Aizvadītā gada maijā bioreaktors slēgts.

Pārskata gadā poligonā tika pieņemtas 255 tūkst. t nešķirotu sadzīves atkritumu, kas ir par 12,1% mazāk nekā 2021. gadā. Tāpat poligonā pieņemti bioloģiskie atkritumi, pārstrādei izmantojamie būvgruži u.tml. materiāli.

Lursoft dati rāda, ka 2022. gadā SIA “Getliņi EKO” bija darba devējs 135 darbiniekiem. Uzņēmums nodokļos valsts kopbudžetā pērn samaksājis 24,7 milj. EUR, tostarp 1,69 milj. EUR valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un 0,95 milj. EUR iedzīvotāju ienākuma nodoklī.

Iesniegtajā vadības ziņojumā norādīts, ka pārskata gadā lietderīgi izmantojot atkritumu apsaimniekošanas procesā radušos blakusproduktu, uzņēmums saražojis 12,5 milj. Nm3 biogāzes, saražojot 27,4 GWh elektroenerģijas un 25,4 GWh siltumenerģijas. “Lai gan saražotās biogāzes un iegūtās elektroenerģijas apjomi ir samazinājušies, elektroenerģijas ražošanas ieņēmumos ir vērojams pieaugums par 30,2%, kas saistīts ar strauju elektroenerģijas cenu kāpumu biržā,” skaidro SIA “Getliņi EKO”, norādot, ka no 2022. gada oktobra saražotā elektroenerģija tiek realizēta brīvajā tirgū pēc NordPool Spot biržas cenām, izbeidzot līgumu par obligātā iepirkuma komponenti. Jānorāda, ka pārskata gadā SIA “Getliņi EKO” veica priekšizpēti saules paneļu sistēmas projektam, plānojot saules paneļu izstādīšanu 2023. gadā uz vecā atkritumu kalna nogāzes.

2022. gadā veiksmīgi turpināja darboties SIA “Getliņi EKO” siltumnīcu komplekss, nodrošinot lietderīgu saražotā siltuma izmantošanu, kā arī kvalitatīvu dārzeņu audzēšanu. Ieņēmumi no dārzeņu realizācijas 2022. gadā pieauga par 14,8%, kas skaidrojams ar dārzeņu realizācijas apjoma un cenu pieaugumu. 2022. gadā uzsākta projekta “SIA “Getliņi EKO” investīcijas lauksaimniecības produktu ražošanas modernizācijā” īstenošana, kura ietvaros uz LED lampām tiks mainīts apgaismojums siltumnīcā un uzsākta rekuperācijas sistēmas izbūve. Jānorāda, ka 2022. gadā uzņēmuma investīcijas pamatlīdzekļu iegādē sasniedza 5,67 milj. EUR, tādējādi turpinot SIA “Getliņi EKO” stratēģisko attīstību pie sociāli atbildīga un ilgtspējīga saimniekošanas veida.