“ILGEZEEM” pērn turpinājis strādāt ar zaudējumiem

03.07.2023 06:38:00

Alus, kvasa, sidra, kā arī tomātu mērču, kečupu, sinepju un majonēzes ražotājs SIA “ILGEZEEM” iesniegtajā vadības ziņojumā norādījis, ka Krievijas agresijas rezultātā uzņēmums pārtraucis visas saites ar austrumu klientiem un piegādātājiem. “Enerģētiskās krīzes saasināšanās rezultātā pieauga cenas visām izejvielām, loģistikai un pakalpojumiem. Mūsu cerības, ka pēc diviem pandēmijas gadiem ekonomika sāks atgūties un enerģijas, izejvielu cenas stabilizēsies, ir sagrāvusi Krievijas agresija Ukrainā. Ja iepriekšējos gados energoresursi ražotnei izmaksāja aptuveni 395,44 tūkst. EUR, tad 2022. gadā – 652,21 tūkst. EUR,” skaidro SIA “ILGEZEEM” savā iesniegtajā vadības ziņojumā, piebilstot, ka, neskatoties uz to, rekonstrukcijas un administratīvo pasākumu rezultātā uzņēmumam izdevies samazināt gāzes patēriņu par 45%.

SIA “ILGEZEEM” norādījis, ka tas vēl nebija atguvies no 2021. gada oktobrī uzsāktā pirmā cenu paaugstinājuma, kad, redzot situācijas bezcerību, uzņēmums 2022. gada martā uzsāka kārtējo cenu paaugstināšanas posmu savai produkcijai. Tirdzniecības tīkli jauno cenu pieņēmuši gan tikai 2022. gada jūnijā.

Savā gada pārskatā SIA “ILGEZEEM” norādījis, ka 2022. gadā tā ražošanas apjoms samazinājās par 13%. Saistībā ar iepriekšminēto izejvielu cenu kāpumu, uzņēmums vērtējis un analizējis tirgus aktivitātes attiecībā uz cenu paaugstināšanu, lai tā darbības rezultāts nestu peļņu, tomēr 2022. gads tik un tā noslēgts ar zaudējumiem. To visu vēl vairāk saasinājis pandēmijas krīzes izraisītais lielais apgrozāmo līdzekļu trūkums, 2021. gada zaudējumi un ražotnes rekonstrukcijas izmaksas.

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2022. gadā SIA “ILGEZEEM” apgrozījums palielinājās līdz 5,59 milj. EUR (par +12,24% vairāk nekā 2021. gadā), taču tā zaudējumi auguši līdz 392,26 tūkst. EUR (par 56,34% lielāki nekā 2021.gadā).

Iesniegtajā vadības ziņojumā SIA “ILGEZEEM” uzsvēris, ka šogad, ja vien nenotiks jauni ārkārtas notikumi, uzņēmums spēs stabilizēt savu darbību un turpināt ilgtspējīgu attīstību. Tas plānojis palielināt Latvijas tirgus daļu savos tradicionālajos segmentos, kā arī pārdošanas apjomus ārvalstu tirgos. SIA “ILGEZEEM” šogad turpinās optimizācijas procesus ražošanā, pievēršot īpašu uzmanību enerģijas taupīšanai un tehnoloģisko procesu optimizācijai.

1995. gadā reģistrētais SIA “ILGEZEEM” aizvadītajā gadā bija darba devējs 99 darbiniekiem. Uzņēmums pērn nodokļu maksājumos valsts kopbudžetā samaksājis 1,07 milj. EUR.

SIA “ILGEZEEM” kapitāldaļu turētāji ir Viktors Ogņanovs un Roberts Volfs.