“BYKO-LAT” strādājis ar zaudējumiem

19.07.2023 06:32:00

Lai gan kokmateriālu ražošanas un vairumtirdzniecības uzņēmuma SIA “BYKO-LAT” apgrozījums pērn, salīdzinot ar 2021. gadu, nokrities par 22,64%, tas aizvien bijis par 15% augstāks nekā 2020. gadā. Galvenais iemesls SIA “BYKO-LAT” pārdošanas apjoma svārstībām pēdējo trīs gadu periodā bija mainīgais pieprasījums kokmateriālu pārstrādes segmentā, kas vēsturiski nodrošināja 2/3 no uzņēmuma kopējā pārdošanas apjoma. “Jāpiebilst, ka 2021. gads kokrūpniecībā bija neparasts, jo lielais pieprasījums radīja īslaicīgu kokmateriālu deficītu, kā rezultātā kokmateriālu cenas gada laikā dubultojās. Tā rezultātā visi kokrūpniecības nozarē strādājošie uzņēmumi spēja sasniegt rentabilitāti, kas ievērojami pārsniedza vidējo,” iesniegtajā gada pārskatā norādījis SIA “BYKO-LAT”. Uzņēmums skaidro, ka aizvadītais pārskata gads nāca ar pieprasījuma un cenu līmeņa stabilizācijas fāzi, ko īslaicīgi patraucēja Ukrainas kara sākums. Otrajā ceturksnī pieprasījums un cenas uz brīdi pat pieauga, tomēr gala patēriņš bija krietni samazinājies, salīdzinot ar augstāko līmeni gadu iepriekš, kad Covid-19 izraisīto ierobežojumu dēļ patērētāji bija aizņemti ar savu māju un dārzu uzlabošanu. “Pārskata gada vasarā kļuva skaidrs, ka patērētāji šobrīd vēlas tērēt naudu citām lietām, kas nebija tik viegli pieejamas divu Covid-19 ietekmēto gadu laikā. Rezultātā uzņēmuma kokmateriālu pārdošanas apjomi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājās par 37%, noslīdot līdz 2020. gada līmenim,” norādījis SIA “BYKO-LAT”.

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2022. gadā SIA “BYKO-LAT” apgrozīja 95,06 milj. EUR, gadu noslēdzot ar 752,66 tūkst. EUR lieliem zaudējumiem. Jānorāda, ka 2021. gadā uzņēmums strādāja ar 15,59 milj. EUR peļņu. Uzņēmums norādījis, ka tirgus pieprasījuma un cenu līmeņa svārstības apvienojumā ar augstāku izdevumu struktūru būtiski samazināja tā bruto peļņu kokmateriālu pārstrādes segmentā līdz līmenim, kas, kaut arī nosedza tiešās izmaksas, nebija pietiekams, lai gūtu peļņu.

Pārskata gadā SIA “BYKO-LAT” veica ievērojamas investīcijas durvju un logu ražošanas jaudas palielināšanā. “2023. gadā novērojams pietiekami augsts pieprasījums pēc logiem, durvīm un mājām, līdz ar to šajos segmentos mūsu ražošanas jaudas ir izpārdotas gandrīz visam nākamajam gadam, kamēr pieprasījums pēc kokmateriāliem un dārza elementiem joprojām ir mērens,” norādījis uzņēmums savā gada pārskatā.

SIA “BYKO-LAT” reģistrēts 1993. gadā un pieder zviedru Bergs Timber AB. Uzņēmumam Latvijā pieder arī SIA “Vika Woods” kapitāldaļas. Pērn SIA “BYKO-LAT” bija darba devējs 518 darbiniekiem, kopumā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 3,6 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī nepilnus 2 milj. EUR.