“Smartlynx Airlines” pagājušo gadu noslēdzis ar 11,7 milj. EUR peļņu

21.07.2023 09:31:00

SIA “Smartlynx Airlines” 2022. gadā atguvis abus biznesa segmentus un darbojies gan lidmašīnu pilna servisa nomas pakalpojumu segmentā, gan pasažieru čartera pārvadājumu segmentā, sadarbojoties gan ar esošajiem klientiem, gan piesaistot arī jaunus. Uzņēmuma lidmašīnas pērn bāzējās Latvijā, Lielbritānijā, Vācijā, Maltā un Austrijā. Pārskata periodā SIA “Smartlynx Airlines” ekspluatēja vienpadsmit Airbus A320 tipa lidmašīnas, sešas A321 tipa lidmašīnas un vienu Boeing 737, gadu noslēdzot ar flotē esošām astoņpadsmit lidmašīnām.

Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka 2022. gadā SIA “Smartlynx Airlines” apgrozījums audzis līdz 235,16 milj. EUR, kas ir par 232,57% vairāk nekā gadu iepriekš. Lursoft Multi atskaites dati rāda, ka tas ir uzņēmuma vēsturē augstākais sasniegtais apgrozījuma rezultāts līdz šim. Jānorāda, ka 2022. gadu SIA “Smartlynx Airlines” noslēdzis ar 11,7 milj. EUR peļņu pēc nodokļu nomaksas. Aizvadītajā gadā uzņēmumā bija nodarbināti 323 darbinieki, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 3,04 milj. EUR un 1,61 milj. EUR iedzīvotāju ienākuma nodoklī.

Iesniegtajā vadības ziņojumā norādīts: “Lai gan Covid-19 pandēmijas negatīvā ietekme uz 2022. gada beigām mazinājās, uzņēmuma darbības vide kļuva sarežģītāka saistībā ar ģeopolitiskās situācijas saasināšanos Austrumeiropā, ko izraisīja Krievijas uzbrukums Ukrainai.” No tā izrietošo sankciju rezultātā tika slēgtas Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas gaisa telpas, kas negatīvi ietekmēja SIA “Smartlynx Airlines” darbības izmaksas. Tāpat arī gada laikā līdz ārkārtīgi augstam līmenim pieauga degvielas cena, turklāt paaugstinātai nenoteiktībai ir pakļauta turpmākā degvielas cenas attīstība, inflācijas ietekme uz pasažieru pieprasījumu un ekspluatācijas izmaksām, kā arī izmaiņas ekonomiskajā un konkurences vidē. Uzņēmums norādījis, ka tiešā Ukrainas kara ietekme uz SIA “Smartlynx Airlines” ir viena lidmašīna, kas novietota Ļvovas starptautiskajā lidostā un kura nevar veikt izlidošanu no Ukrainas teritorijas, kā arī kara seku dēļ atlikta četru Airbus A321 kravas kuģu pārbūves un piegādes darbi.

SIA “Smartlynx Airlines” reģistrēts 1992. gadā. Uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Lietuvas valstspiederīgais Gediminas Žiemelis.