Aizvadītajā gadā “GASO” strādājis ar 1,75 milj. EUR zaudējumiem

25.07.2023 06:25:00

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS “GASO” savā iesniegtajā gada pārskatā norādījis, ka aizvadītais gads bijis pārbaudījums gan Latvijas, gan pasaules ekonomikai kopumā. “Jau 2021. gada otrajā pusgadā bija vērojams būtisks dabasgāzes cenas kāpums, bet, attīstoties ģeopolitiskajai situācijai pasaulē, dabasgāzes cenas tirgū 2022. gadā kļuva ļoti nestabilas un grūti prognozējamas, svārstoties no 81 EUR/ MWh martā līdz 232 EUR/MWh septembrī,” norādījis AS “GASO”.

2022. gadā AS “GASO” lietotājiem piegādātās dabasgāzes apjoms samazinājās līdz 8,6 TWh, kas, salīdzinājumā ar 2021. gadu, ir par 31% mazāk. Dabasgāzes apjoma samazinājumu galvenokārt ietekmēja augstā dabasgāzes cena, kā arī citi faktori – augstāka ārējā gaisa temperatūra apkures sezonā, pāreja no dabasgāzes uz alternatīviem kurināmā veidiem siltuma ražošanā un energoefektivitātes pasākumu ieviešana.

Lursoft pieejamais gada pārskats liecina, ka 2022. gadā AS “GASO” apgrozīja 51,18 milj. EUR, kas ir par 11,63% mazāk nekā gadu iepriekš. Pagājušo gadu uzņēmums noslēdzis ar 1,75 milj. EUR lieliem zaudējumiem. Lursoft Multi atskaites dati rāda, ka aizvadītais gads bijis pirmais, kad 2017. gadā reģistrētais AS “GASO” strādājis ar zaudējumiem.

AS “GASO” finanšu rezultātu galvenokārt ietekmēja augstā dabasgāzes cena tirgū, jo dabasgāzi tehnoloģisko zudumu vajadzībām uzņēmums iepērk par tirgus cenu ar piesaisti biržas cenai, tāpēc 2022. gadā būtiski pieauga tehnoloģiskā patēriņa un zudumu izmaksu apmērs.

Ņemot vērā būtisku izmaksu pieaugumu par dabasgāzes zudumiem, ko veicināja augstā dabasgāzes cena, AS “GASO” 2022. gadā samazināja plānoto investīciju apjomu līdz 7,2 milj. EUR (investīcijas 2021. gadā – 11,5 milj. EUR). Kā ik gadu, arī pērn vislielākais investīciju apjoms investēts gāzesvadu un noslēgierīču būvniecībā un rekonstrukcijā, kā arī tehnoloģisko iekārtu rekonstrukcijā. Tāpat arī, lai veicinātu gāzesapgādes sistēmas attīstību un nodrošinātu iespēju piesaistīt jaunus dabasgāzes lietotājus gan privātmāju, gan rūpnieciskajā sektorā, katru gadu tiek arī veiktas investīcijas jaunu gāzesvadu izbūvē. Pērn uzņēmuma īpašumā esošo gāzesvadu garums palielinājies par 39,5 milj. EUR, savukārt jauno pieslēgumu skaits un atļautās maksimālās slodzes palielinājumu skaits 2022. gadā bija 1005. Jauni pieslēgumi lielākoties ierīkoti Rīgas apkārtnē.

Uzņēmums dabasgāzes piegādi nodrošina vairāk nekā 376 tūkstošiem lietotāju Latvijā un uztur 5420km sadales gāzesvadus. Lursoft pieejamie dati rāda, ka 2022. gadā AS “GASO” bija darba devējs 892 darbiniekiem. Uzņēmums nodokļu iemaksās valsts kopbudžetā pagājušajā gadā samaksājis 16,24 milj. EUR, tostarp 6,19 milj. EUR valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un 3,21 milj. EUR iedzīvotāju ienākuma nodoklī.