“Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca” zaudējumi palielinājušies līdz 10,5 milj. EUR

26.07.2023 06:51:00

AS “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca” iesniegtajā gada pārskatā norādījusi, ka pērn tā finanšu situācija būtiski pasliktinājusies. Lai gan apgrozījums 2022. gadā audzis līdz 38,6 milj. EUR, kas gada laikā ir kāpums par 18,05%, zaudējumi palielinājušies līdz 10,5 milj. EUR, liecina Lursoft pieejamais gada pārskats. Jānorāda, ka ar zaudējumiem uzņēmums strādājis otro gadu pēc kārtas (2021. gadā – 2,8 milj. EUR zaudējumi). Lai gan AS “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca” apgrozījums pērn pieaudzis, tas nav sasniedzis 2020. gada rezultātu, kad uzņēmums apgrozīja 68,6 milj. EUR.

Šogad AS “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca” plāno uzlabot uzņēmuma finanšu – ekonomisko stabilitāti. Produkcijas pārdošanas apjoms tiek plānots lielāks nekā pārskata periodā. “Krievijas uzsāktais karš Ukrainā radīja fundamentālu un ilglaicīgu ietekmi uz starptautisko tirdzniecību. 2023. gadā tiek plānots turpināt strādāt ar Krievijas tirgu jomās, uz kurām neattiecas ieviestās starptautiskās sankcijas,” iesniegtajā gada pārskatā norādījusi AS “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca”, piebilstot, ka tiek plānots aktivizēt sadarbību ar klientiem un partneriem no citiem pasaules reģioniem. Vienlaicīgi AS “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca” turpina aktīvi meklēt sadarbības partnerus Eiropas Savienībā.

Iesniegtajā vadības ziņojumā lasāms, ka 2023. gadā AS “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca” uzsākusi darbu pie nozīmīgas pārorientācijas uz Indijas, Turcijas un Dienvidkorejas tirgiem. Uzņēmums plāno paplašināt ražotās produkcijas veidus ar tramvaju vilces komplektu izstrādi un elektromobiļu lādiņu stacijām.

AS “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca” ir lielākais uzņēmums Baltijas valstīs, kas specializējies vilces elektroiekārtās pilsētas transportam. Pērn uzņēmumā bija nodarbināti 712 darbinieki. AS “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca” 2022. gadā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājusi 3,25 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 1,77 milj. EUR. Lursoft izziņas informācija rāda, ka uz š.g. 13. jūliju AS “Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca” bija uzkrājusi 301,49 tūkst. EUR lielu nodokļu parādu.