Ceļu būves firmas "Binders" zaudējumi palielinājušies līdz 2,8 milj. EUR

28.07.2023 06:48:00

Ceļu būves firma SIA “Binders” iesniegtajā gada pārskatā norādījis, ka pērn tā darbību būtiski ietekmēja ģeopolitiskā situācija Eiropā pēc Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī. “Gan kara darbības, gan arī ekonomisko sankciju dēļ, ko Eiropas Savienība noteica pret agresorvalstīm, tika izjaukta iepriekš funkcionējošā materiālu un piegāžu sistēma no Ukrainas, Krievijas un Baltkrievijas. Tas nozīmēja, ka ļoti īsā laika periodā uzņēmumam bija jāatrod citi materiālu, izejvielu piegādātāji un īsā laikā jāizveido stabila piegāžu loģistika no citiem piegādātājiem Eiropā un ārpus tās,” norādījis SIA “Binders”. Uzņēmums skaidro, ka deficīta dēļ būvmateriālu un asfalta ražošanai nepieciešamo izejvielu, materiālu cenas auga iepriekš neprognozējamos apjomos. Papildu šiem sadārdzinājumiem, pasaulē strauji arī auga energoresursu izmaksas, kas būtiski ietekmēja būvniecības nozares galvenās pozīcijas.

Lursoft dati rāda, ka 2022. gadā Ceļu būves firma SIA “Binders” apgrozīja nepilnus 97 milj. EUR, kas ir par 4,4% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt tā zaudējumi pieauga līdz 2,8 milj. EUR. Lursoft Multi atskaites dati liecina, ka ar zaudējumiem uzņēmums strādājis otro gadu pēc kārtas.

“2022. gadā VAS “Latvijas Valsts ceļi” pasūtījumu klāstā lielāko apjomu veidoja asfaltbetona segumu atjaunošanas darbi, otrajā plānā atstājot lielos projektus ar pārbūvi. Šī plānošanas nelīdzsvarotība uzņēmumam radīja izteiktu sezonalitāti, kas ļoti sadārdzināja resursus ziemas un pavasara periodā, kad asfalta seguma kārtu izbūve nav tehnoloģiski iespējama,” norādījis SIA “Binders”. Uzņēmums ar piesardzīgu optimismu vērtā VAS “Latvijas Valsts ceļi” reģionālo autoceļu programmu 2020.-2040. gadam, kam apstiprināts finansējums periodā no 2021. līdz 2024. gadam. SIA “Binders” savā vadības ziņojumā norādījis, ka liela nenoteiktība ir arī ar “Rail Baltica” dzelzceļa izbūves projektu, kam valdība nespēj nodrošināt finansējumu. Šī projekta realizācija dotu stabilitāti tuvāko 5-7 gadu laikā, ar pietiekamu darba apjomu un pamatotību jaunām investīcijām. Jānorāda, ka 2022. gadā SIA “Binders” ar darba vietām nodrošināja 454 darbiniekus, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās pērn samaksājot 3,2 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 1,7 milj. EUR.

Jānorāda, ka 2022. gadā SIA “Binders” strādāja un realizēja vairāk nekā 70 dažādus projektus.

Pārskata periodā SIA “Binders” turpināja investēt jaunas būvtehnikas iegādē, tehnoloģiju attīstīšanā, tehnikas izvēles procesā īpašu uzmanību pievēršot vides aizsardzības faktoram.

1993. gadā reģistrētās Ceļu būves firmas SIA “Binders” patiesie labuma guvēji ir Normunds Luste un Alvis Tanbergs.