"Mikrotīkls" strādājis ar apgrozījuma un peļņas kritumu

02.08.2023 06:38:00

Datu komunikāciju sistēmu ražotāja SIA “Mikrotīkls” apgrozījums pērn, salīdzinot ar gadu iepriekš, samazinājies par 10,76%, liecina Lursoft pieejamais gada pārskats. 2022. gadā SIA “Mikrotīkls” apgrozīja 334,3 milj. EUR, pēc nodokļu nomaksas gūstot 85,78 milj. EUR peļņu (peļņa 2021. gadā – 90,58 milj. EUR).

Aizvadītajā gadā Arnim Riekstiņam un Džonam Martinam Tallijam piederošais SIA “Mikrotīkls” nodokļu iemaksās valsts kopbudžetā samaksājis 9,13 milj. EUR. Lursoft pieejamā informācija rāda, ka uzņēmums ar darba vietām nodrošinājis 354 darbiniekus.

Iesniegtajā vadības ziņojumā SIA “Mikrotīkls” norādījis, ka 2022. gadā turpinājās pieprasījuma pieaugums pēc augstas veiktspējas datu pārraides iekārtām. Lai to apmierinātu, gada pirmajā pusē uzņēmums laida pārdošanā virkni inovatīvu produktu, tostarp ātrjaudīgus maršrutētājus un augstas caurlaidības komutatorus ar 100 Gbp pieslēgumvietām, kā arī nākamās paaudzes 60 GHz ierīces bezvadu pārraidei ar 802.11 ay standarta atbalstu. 2022. gada otrajā pusē SIA “Mikrotīkls” laida tirgū jaunus piekļuves punktus ar 802.11 ax Wave2 standarta atbalstu un dažādas iekārtas lietu interneta vajadzībām.

“Covid-19 pandēmijas radītie pārrāvumi globālajās pusvadītāju, mikročipu un citu ražošanai nepieciešamo komponenšu piegāžu ķēdēs 2021. gada otrajā pusē izraisīja ražošanas aizkavēšanos un apgrūtināja pasūtījumu izpildi pārskata gadā, īpaši tā pirmajā pusē. Kopā ar piegādātājiem intensīvi strādājot pie komponenšu pieejamības uzlabošanas un alternatīvu izmantošanas, uzņēmumam pārskata perioda otrajā pusē izdevās ievērojami palielināt ražošanas un pasūtījumu izpildes piegādes tempus, tomēr ražošanas pārrāvumi un Ukrainā notiekošā karadarbība noveda pie apgrozījuma un peļņas samazinājuma,” norādījis SIA “Mikrotīkls”.

SIA “Mikrotīkls” norādījis, ka, analizējot pieprasījuma izmaiņas dažādās produktu grupās, kā arī saņemot informāciju no izplatītājiem, redzams pieprasījuma palielinājums LTE/5G un platjoslas optisko tīklu atbalstošu produktu segmentā, attiecīgi samazinoties pieprasījumam bezvadu 2.4/5GHz fiksēto pieslēgumu grupā. Šogad uzņēmums plāno būtiski atjaunot produkcijas klāstu, izmantojot jaunākās paaudzes WiFi6 tehnoloģijas, kā arī paplašināt produktu portfeli ar jauniem LTE/5G un platjoslas optisko tīklu atbalstošiem produktu modeļiem.