"Rīgas piena kombināts" strādājis ar 3,15 milj. EUR zaudējumiem

03.08.2023 06:41:00

Pagājušajā gadā AS “Rīgas piena kombināts” apgrozījums audzis par 15,48%, sasniedzot 126,85 milj. EUR, liecina Lursoft pieejamais gada pārskats. Neskatoties uz apgrozījuma pieaugumu, piena pārstrādes uzņēmums 2022. gadā strādājis ar 3,15 milj. EUR zaudējumiem (peļņa 2021. gadā – 2,65 milj. EUR). Apgrozījuma pieaugums 2022. gadā saistīts ar produktu pārdošanas cenu pieaugumu, savukārt peļņas samazinājums – ar straujo izmaksu pieaugumu galvenajām izejvielām un energoresursiem, ko pilnā apmērā nebija iespējams iecenot produktu pārdošanas cenās.

Iesniegtajā vadības ziņojumā AS “Rīgas piena kombināts” norādījis, ka 2022. gada stratēģiski svarīgākais uzdevums bija pārorientēšanās jaunajai tirgus situācijai, kuru turpināja ietekmēt ieilgušais Covid-19 pandēmijas efekts uz piegādes ķēdēm, kā arī Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, kas radīja humanitāru katastrofu reģionā, ietekmējot arī ekonomiskos procesus, izraisot inflāciju un būtiski samazinot pirktspēju.

“Sākoties karam, uzņēmums pārtrauca sadarbību ar uzņēmumiem Krievijā un Baltkrievijā, un uz laiku pārtrūka eksporta sadarbība arī uz Ukrainu, kas līdz karam bija uzņēmuma otra lielākā eksporta valsts apjoma ziņā. 2022. gada laikā uzņēmumam izdevies ne tikai atgriezties Ukrainā ar līdzvērtīgiem apjomiem kā pirms kara sākuma, bet arī izvērst savu darbību citos eksporta tirgos – Turcijā, Norvēģijā, Nīderlandē, Kazahstānā un Uzbekistānā, kā arī palielināt eksporta apjomus uz esošajiem tirgiem – Poliju, Moldovu un Igauniju,” teikts AS “Rīgas piena kombināts” vadības ziņojumā. Pērn uzņēmums eksportēja produktus par kopējo vērtību 33 milj. EUR.

Neskatoties uz visiem izaicinājumiem, AS “Rīgas piena kombināts” pērn turpināja īstenot ilgtermiņa stratēģiju ražot produktus ar augstu pievienoto vērtību piena un saldējuma kategorijās, attīstot izveidoto e-komercijas platformu un loģistikas ārpakalpojumu piedāvājumu, diversificējot eksporta tirgus un piedāvājumu tajos, kā arī veicot virkni uz ilgtspēju un efektivitāti vērstu iniciatīvu ražošanas un administrācijas procesos.

Jānorāda, ka 2022. gadā AS “Rīgas piena kombināts” bija darba devējs 849 darbiniekiem. Piena pārstrādes uzņēmums pērn VID administrētajos nodokļos samaksājis 9,4 milj. EUR.