“Stora Enso Latvija” apgrozījums audzis līdz 130,26 milj. EUR

03.08.2023 07:25:00

Zāģmateriālu ražotājs AS “Stora Enso Latvija” 2022. gadā palielinājis savu apgrozījumu līdz 130,26 milj. EUR (+24,8%). Galvenais iemesls palielinājumam bijis cenu kāpums gada pirmajā pusē visos galvenajos tirgos un produktu grupās, lielāks produktu ar augstāku pievienoto vērtību īpatsvars, kā arī lielāks saražotais granulu apjoms. Vienlaikus uzņēmums norāda, ka gada otrajā pusē sākās tirgus lejupslīde gan apjomu, gan cenu ziņā, kas turpinās arī 2023. gadā. Pretstatā 23,2 milj. EUR lielajai peļņai 2021. gadā, pērn AS “Stora Enso Latvija” pēc nodokļu nomaksas nopelnījis 4,28 milj. EUR. Uzņēmums norādījis, ka peļņas rādītāju ietekmēja transfertcenu modeļa maiņa uzņēmumā.

Nozīmīgs īpatsvars kopējā AS “Stora Enso Latvija” apgrozījumā ir papīrmalkas un celulozes šķeldas eksportam uz Stora Enso grupas uzņēmumiem Somijā un Zviedrijā, mežizstrādes apjomu kāpumam un zāģbaļķu importam, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, no Somijas, Zviedrijas un Norvēģijas. Uzņēmums skaidro, ka eksporta un importa apjoms pērn kvantitatīvi audzis un cena par vienību bijusi ievērojami augstāka nekā gadu iepriekš.

Lursoft dati rāda, ka Smiltenes novadā reģistrētais AS “Stora Enso Latvija” 2022. gadā ar darba vietām nodrošināja 228 darbiniekus, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 1,8 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī 1,5 milj. EUR. Uzņēmumam šobrīd ir reģistrētas divas aktīvas struktūrvienības.