“Dobeles dzirnavnieks” ražotnēs pērn pārstrādāti 298 tūkstoši tonnu graudu

04.09.2023 07:59:00

AS “Dobeles dzirnavnieks” apgrozījums 2022. gadā palielinājies līdz 231,26 milj. EUR, liecina Lursoft pieejamais gada pārskats. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn graudu pārstrādes uzņēmuma apgrozījums audzis par 34,4%. Līdz ar apgrozījumu palielinājusies arī AS “Dobeles dzirnavnieks” peļņa, kas 2022. gadā pēc nodokļu nomaksas sasniegusi 6,85 milj. EUR.

Pārskata gadā AS “Dobeles dzirnavnieks” ražotnēs pārstrādāti 298 tūkst. t graudu, kas ir par 12 tūkst. t vairāk nekā 2021. gadā. Lursoft dati rāda, ka pagājušajā gadā AS “Dobeles dzirnavnieks” bija darba devējs 382 darbiniekiem. Uzņēmums valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās pērn samaksājis 2,76 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī – 1,41 milj. EUR. Graudu pārstrādes uzņēmuma kopējās nodokļu iemaksas valsts kopbudžetā 2022. gadā sasniedza 9,38 milj. EUR.

“Pēc 2022. gada 24. februāra Krievijas armijas iebrukuma Ukrainā un saspringtās ģeopolitiskās situācijas ietekmē būtiski pieauga uzņēmuma izmaksas visās galvenajās ar uzņēmējdarbības nodrošināšanu saistītajās pozīcijās. Strauji kāpa izejvielu, energoresursu, iepakojuma un citu saistīto izdevumu cenas,” norādījis AS “Dobeles dzirnavnieks”, skaidrojot, ka šobrīd situācija tirgū ir stabilizējusies, vairākās pozīcijās vērojams cenu samazinājums.

Uzņēmums 2022. gadā uzsācis īstenot projektu “Graudu uzglabāšanas torņu sistēmas izveide – trešā kārta” graudu pieņemšanas un uzglabāšanas kapacitātes un uzņēmuma ražošanas efektivitātes palielināšanai. Tāpat arī uzņēmums turpinājis pilnveidot organizācijas dokumentu un resursu pārvaldības sistēmu, kā arī biznesa procesu digitalizāciju. AS “Dobeles dzirnavnieks” gada pārskatā lasāms, ka uzņēmums aizvadītajā gadā veicis investīcijas kopējās infrastruktūras uzlabošanā, autoparka atjaunošanā un ražošanas tehnoloģisko procesu efektivizēšanā. AS “Dobeles dzirnavnieks” kopējās investīcijas pārskata gadā veidoja 7,4 milj. EUR.

2022. gada 1. decembrī AS “Dobeles dzirnavnieks” pabeidza darījumu par graudu pārstrādes uzņēmumu grupas AB “Baltic Mill” Latvijas un Igaunijas uzņēmumu iegādi, tostarp AS “Rīgas dzirnavnieks”, kas tagad strādā kā AS “Dobeles dzirnavnieks” meitas uzņēmums, turpinot savu esošo zīmolu attīstību. Šis darījums devis iespēju AS “Dobeles dzirnavnieks” iegūt papildu jaudas.