"Olainfarm" peļņa pērn sasniegusi 18,14 milj. EUR

02.10.2023 06:29:00

AS “Olainfarm” apgrozījums 2022. gadā audzis līdz 113,5 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, tas ir pieaugums par 7,6%, liecina Lursoft pieejamā informācija. Jānorāda, ka aizvadītajā gadā augusi arī farmācijas kompānijas peļņa, kas pēc nodokļu nomaksas sasniegusi 18,14 milj. EUR (+79,98%). Konsolidētais apgrozījums 2022. gadā sasniedzis 120,2 milj. EUR, bet peļņa – 21,16 milj. EUR.

“Operatīvi reaģējot uz ģeopolitiskās un ekonomiskās situācijas izaicinājumiem, koncerns 2022. gadā veica virkni pasākumu, lai izpildītu 2022. gada plānu. Ir ieviesta un attīstīta risku vadības politika, veiktas strukturālas izmaiņas, kā arī pārskatīti stratēģiskie mērķi turpmākai attīstībai un izaugsmei,” norādīts AS “Olainfarm” vadības ziņojumā, piebilstot, ka koncerns turpina aktīvi darboties pie produktu realizācijas tirgu paplašināšanas un diversifikācijas.

Uzņēmums norāda, ka 2022. gadā koncerna ieņēmumu pieaugumu sekmēja plašs mārketinga aktivitāšu klāsts, efektīvs pārdošanas komandas darbs produktu virzībai realizācijas tirgos un mērķauditorijas paplašināšana.

Faktiskais koncerna veikto investīciju apjoms pārskata gadā veidoja 9,3 milj. EUR, galvenokārt pētniecībā un attīstībā, ražošanas automatizācijā, laboratoriju modernizācijā un vides aizsardzības pasākumu nodrošināšanas jomā, tostarp pakošanas iekārtas automatizācijā, kas aizstāj roku darbu. “Olainfarm” norādījis, ka karadarbība Ukrainā ir būtiski ietekmējusi koncerna iespējas realizēt plānotās investīcijas 2022. gadā. Kopējās investīcijas pētniecībā un attīstībā pērn veidoja vairāk nekā 1,9 milj. EUR.

AS “Olainfarm” produktu portfelis sastāv no vairāk nekā 60 gatavo zāļu formām, 19 aktīvajām farmaceitiskām vielām un 14 ķīmiskiem produktiem. Lursoft dati rāda, ka 2022. gadā farmācijas kompānija bija darba devējs 1054 darbiniekiem, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājot 8,1 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī 4,3 milj. EUR. AS “Olainfarm” kopējās iemaksas valsts kopbudžetā pērn sasniedza 12,9 milj. EUR.

AS “Olainfarm” šobrīd ir kapitāldaļu turētājs astoņos uzņēmumos, tostarp SIA “Silvanols”, SIA “Klīnika DiaMed”, SIA “Tonus Elast” un SIA “Latvijas Aptieka”.