“Dobeles dzirnavnieks” pērn pārstrādājis 298 tūkst. t graudu

12.10.2023 10:51:00

AS “Dobeles dzirnavnieks” apgrozījums 2022. gadā sasniedzis 231,26 milj. EUR, savukārt peļņa pēc nodokļiem – 6,85 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn graudu pārstrādes uzņēmuma apgrozījums palielinājies par 34,4%, bet peļņa par 76,82%. No uzņēmuma kopējā apgrozījuma vairāk nekā pusi, t.i., 65%, pagājušajā gadā veidojis eksports.

Pārskata gadā AS “Dobeles dzirnavnieks” pārstrādājis 298 tūkst. t graudu, kas ir par 12 tūkst. t vairāk nekā 2021. gadā.

Pagājušā gada 1. decembrī AS “Dobeles dzirnavnieks” pabeidza darījumu par graudu pārstrādes uzņēmumu grupas AB “Baltic Mill” Latvijas un Igaunijas uzņēmumu iegādi, tostarp AS “Rīgas dzirnavnieks”, kas tagad strādā kā AS “Dobeles dzirnavnieks” meitas uzņēmums, turpinot savu esošo zīmolu attīstību. Šis darījumus devis iespēju AS “Dobeles dzirnavnieks” iegūt papildu jaudas. “Pašreizējos lielo Eiropas graudu pārstrādes uzņēmumu apvienošanās apstākļos darījums ļaus saglabāt esošo konkurētspēju, tirgus pozīciju un dos iespēju veiksmīgāk konkurēt globālajā tirgū, paplašināt sortimentu un attīstīt jaunu, tostarp arī nišas produktu ar augstu pievienoto vērtību, ražošanu,” teikts AS “Dobeles dzirnavnieks” vadības ziņojumā.

AS “Dobeles dzirnavnieks” 2022. gadā uzsāka īstenot projektu “Graudu uzglabāšanas torņu sistēmas izveide – trešā kārta” graudu pieņemšanas un uzglabāšanas kapacitātes un uzņēmuma ražošanas efektivitātes palielināšanai. Uzņēmums turpinājis arī pilnveidot organizācijas dokumentu un resursu pārvaldības sistēmas, kā arī biznesa procesu digitalizāciju. Tāpat arī tika veiktas investīcijas kopējās infrastruktūras uzlabošanā, autoparka atjaunošanā un ražošanas tehnoloģisko procesu efektivizēšanā. Kopējās AS “Dobeles dzirnavnieks” investīcijas 2022. gadā veidoja 7,4 milj. EUR.

Lursoft dati rāda, ka 2022. gadā AS “Dobeles dzirnavnieks” bija darba devējs 382 darbiniekiem. Uzņēmuma kopējās nodokļu iemaksas valsts kopbudžetā pērn sasniedza 9,4 milj. EUR, no kuriem 2,8 milj. EUR veidoja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un 1,4 milj. EUR iedzīvotāju ienākuma nodoklis.