Kādreizējais “Severstaļlat” pērn strādājis ar 170,03 milj. EUR zaudējumiem

01.11.2023 06:45:00

Kādreizējais “Severstaļlat”, kas pēc īpašnieka maiņas tagad zināms kā SIA “Marcegaglia Baltics”, iesniegtajā pārskatā par 2022. gadu ziņo, ka uzņēmuma līdzšinējā patiesā labuma guvēja A. Mordašova iekļaušana sankciju sarakstos būtiski ietekmēja uzņēmuma un tā grupas darbību. Sankciju ietekmē sākot ar 2022. gada 1. martu tika iesaldēti visi uzņēmuma aktīvi, un turpmākās darbības ar tiem tika veiktas balstoties uz to valstu regulatoru izsniegtajām atļaujām, kur atradās uzņēmuma aktīvi.

Līdz aizvadītā gada 1. martam SIA “Marcegaglia Baltics” darbojās kā vairumtirgotājs un sniedza virkni ar to saistītu pakalpojumu, tostarp tērauda apstrādi, uzglabāšanu, sniedza loģistikas pakalpojumus, tehnisko atbalstu un nodrošināja individuālus risinājumus. No sankciju ieviešanas brīža SIA “Marcegaglia Baltics” veica ierobežotu saimniecisko darbību, koncentrējoties uz galvenajām funkcijām, kas saistītas ar pamatvajadzību nodrošināšanu un darbības uzturēšanu.

Sākot ar 2022. gada 2. ceturksni uzņēmuma pārstāvji uzsāka pārrunas par grupas aktīvu pārdošanu, pēc kā potenciālais pircējs uzsāka padziļinātu izpētes procesu, kā rezultātā 2023. gadā notika SIA “Marcegaglia Baltics” īpašnieku maiņa un tika atcelti pret uzņēmuma aktīviem vērstie ierobežojumi. Lursoft izziņas dati rāda, ka SIA “Marcegaglia Baltics” kapitāldaļu turētājs ir Marcegaglia Carbon Steel S.P.A. no Itālijas, savukārt patiesie labuma guvēji – Antonio Marcegaglia un Emma Marcegaglia.

Uzņēmuma nosaukuma maiņa uz SIA “Marcegaglia Baltics” veikta š.g. aprīļa beigās, kad arī iecelta jauna uzņēmuma valde. Līdz ar dalībnieku maiņu SIA “Marcegaglia Baltics” atsāka savu ražošanas un tirdzniecības darbību Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas tirgos.

Ņemot vērā, ka SIA “Marcegaglia Baltics” veica pamatdarbību tikai pagājušā gada pirmos divus mēnešus, tā rezultāti nav objektīvi salīdzināmi ar 2021. gada rādītājiem. Lursoft dati rāda, ka 2022. gadā SIA “Marcegaglia Baltics” apgrozījis 341,85 milj. EUR, pārskata gadu noslēdzot ar 170,03 milj. EUR zaudējumiem. Gadu iepriekš, kad uzņēmums veica saimniecisko darbību visa gada garumā, tā apgrozījums sasniedza 1,53 miljardus eiro, bet peļņa pēc nodokļiem – 58,95 milj. EUR.

Nākošgad SIA “Marcegaglia Baltics” plāno saražot un piegādāt klientiem Baltijas un Somijas tirgos vairāk nekā 90 tūkst. t tērauda produkcijas.