"UPB" konsolidētais apgrozījums 2022. gadā - 237,66 milj. EUR. Koncerns strādājis ar zaudējumiem

01.11.2023 07:01:00

Būvkompānija AS “UPB” 2022. gadā apgrozījusi 204,28 milj. EUR, liecina uzņēmuma iesniegtais gada pārskats. Gadu iepriekš uzņēmuma apgrozījumu veidoja 207,67 milj. EUR. Salīdzinot ar 2021. gadu, kad AS “UPB” peļņa pēc nodokļiem veidoja 5,9 milj. EUR, pērn rādītājs sarucis līdz 4,32 milj. EUR, redzams Lursoft pieejamajā gada pārskatā. Jānorāda, ka “UPB” konsolidētais apgrozījums 2022. gadā bijis 237,66 milj. EUR, bet zaudējumi – 4,69 milj. EUR.

Iesniegtajā vadības ziņojumā norādīts, ka “UPB” koncerna zaudējumus izraisīja straujais un neparedzamais būvniecības un energoresursu izmaksu pieaugums, kas īpaši pastiprinājās 2022. gada sākumā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. “Arī projektu realizācijas temps kopumā bija lēnāks, kamēr sadarbībā ar pasūtītājiem tika meklēti risinājumi par sadārdzinājuma kompensācijas principiem, lai iesāktos būvobjektus izdotos turpināt, bet plānotos – uzsākt,” teikts “UPB” vadības ziņojumā.

2022. gadā “UPB” grupa bija darba devējs ap 1800 darbiniekiem. Grupas uzņēmumi pārskata periodā nodokļos samaksājuši gandrīz 29 milj. EUR.

Lielāko “UPB” holdinga apgrozījuma daļu (60%) 2022. gadā veidoja eksports ar fokusu uz būvkonstrukciju projektēšanu, ražošanu un montāžu, pārējie apjomi realizēti vietējā tirgū. Eksporta projektu kartē 2022. gadā izteiktāk iezīmējusies Dānija – gan ar sarežģītu lielizmēra dzelzsbetona sienu ražošanu un piegādi Svanemolleholm ēku kompleksam Kopenhāgenā, gan ar noslēgtu līgumu par līdz šim lielākās fasādes projektēšanu un ražošanu Marijas Elizabetes bērnu slimnīcai Kopenhāgenā. Pēdējos gados grupa attīstījusi arī jaunu eksporta virzienu – infrastruktūras projektus – tērauda tiltus, kas izceļas ar sarežģītību, augstām kvalitātes un drošības prasībām. Pērn Zviedrijā uzstādīti divi dzelzceļa tilti un viens gājēju tilts, kas ražots no nerūsējošā tērauda.

Vairākus nozīmīgus projektus “UPB” pērn īstenojis arī vietējā tirgū. Piemēram, Rīgas Stradiņa universitātes farmācijas studiju un zinātnes kompleksu, kas konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2022” jau atzīts par otro labāko jaunbūvēto sabiedrisko ēku Latvijā.

Veicinot tālāku izaugsmi un kāpinot ražošanas efektivitāti, “UPB” grupā pārskata gadā investēti gandrīz 2,9 milj. EUR. Lielākie ieguldījumi veikti MB Grupas uzņēmumos, modernizējot Valmieras betona ražotni un atjaunojot uzņēmuma specializēto autoparku. Investēts arī citu grupas ražotņu modernizācijā.

Šogad “UPB” grupa prognozē līdzvērtīgu konsolidēto apgrozījumu kā 2022. gadā.