Vakar ASV sankciju sarakstā iekļauts arī Latvijas valstspiederīgais

03.11.2023 06:59:00

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstā vakar iekļautas 130 personas, kuras saistītas ar Krievijas militārā spēka nodrošināšanu. OFAC norādījis, ka jaunākās sankcijas vērstas pret personām un organizācijām, kas veicina Krievijas karu pret Ukrainu, nodrošinot agresorvalsti ar tai tik ļoti nepieciešajām tehnoloģijām. Tāpat arī sankciju sarakstā ietveras personas, kas saistītas ar Krievijas enerģētikas, metālu un kalnrūpniecības nozari, kā arī aizsardzības iepirkumiem.

Lursoft pieejamā informācija atklāj, ka OFAC sankciju sarakstā iekļautas vairākas personas, kas saistītas ar Apvienotajos Arābu Emirātos dibināto finanšu inženierijas uzņēmumu ARX Financial Engineering Limited (turpmāk – ARX), kas izveidots, lai sniegtu starpniecības un ieguldījumu pakalpojumus. ARX ir piedāvājis ieguldījumu pakalpojumus arī Krievijas investoriem, tostarp iespēju pārskaitīt Krievijas finanšu aktīvus, lai veicinātu piekļuvi globālajai finanšu sistēmai. ARX ir iesaistījies aktivitātēs, lai palīdzētu no sankcijām pakļautās Krievijas bankas VTB Bank Public Joint Stock Company nosūtīt Krievijas rubļus un konvertēt tos ASV dolāros. ARX identificējis arī veidus, kā samazināt klienta aktīvu riskus sankciju gadījumā.

Saistībā ar ARX veiktajām aktivitātēm OFAC sankciju sarakstā iekļautas vairākas personas, tostarp arī Latvijas valstspiederīgais Donāts Skutelis. Lursoft dati rāda, ka Donātam Skutelim piederošā IK “Freedive Studios” saimnieciskā darbība apturēta jau 2016. gadā saistībā ar VID Nodokļu pārvaldes lēmumu. Lursoft izziņā redzams arī, ka sankcijām pakļautā persona šobrīd saistīta ar Lielbritānijā reģistrēto uzņēmumu LPP “WASH MY BIKE”.

Lursoft izpētījis, ka patlaban Latvijas, Apvienoto Nāciju Organizācijas, Eiropas Savienības, Apvienotās Karalistes un OFAC sankciju sarakstos iekļauti vairāk nekā 23 tūkstoši subjektu, tostarp arī vairāk nekā 20 personas no Latvijas. Lai uzzinātu, kā ērtāk un ātrāk veikt klientu izpēti, tostarp arī veicot pārbaudi sankciju sarakstos, lai ne tikai izpildītu normatīvajos aktos noteiktās prasības, bet arī pasargātu savu biznesu, aicinām sazināties ar savu Lursoft klientu konsultantu vai arī Lursoft Klientu apkalpošanas centru, rakstot uz [email protected] vai zvanot 67844300.