"Skonto Prefab" palielinājis apgrozījumu par 15,38%

07.11.2023 06:56:00

Lai arī SIA “Skonto Prefab” 2022. gadā palielinājis apgrozījumu par 15,38%, rādītājam sasniedzot 40,49 milj. EUR, uzņēmums otro gadu pēc kārtas strādājis ar zaudējumiem. Lursoft pieejamais gada pārskats rāda, ka pagājušo gadu SIA “Skonto Prefab” noslēdzis ar 3,49 milj. EUR zaudējumiem (zaudējumi 2021. gadā – 0,8 milj. EUR). Apgrozījuma pieaugumu uzņēmums skaidro ar pieprasījuma pieaugumu pēc saliekamā dzelzsbetona produkcijas Latvijas būvniecības tirgū, bet zaudējumi skaidrojami ar meitas uzņēmuma SIA “GRIF 33” noslēgto kapitāldaļu pārdošanas līgumu, kā rezultātā tika izveidots uzkrājums ilgtermiņa finanšu ieguldījumu vērtības samazinājumam 3,9 milj. EUR apmērā.

Pārskata gadā SIA “Skonto Prefab” turpināja aktīvi izplatīt savu un grupas uzņēmumu produkciju un būvniecības pakalpojumus galvenajos eksporta tirgos Skandināvijā, kā arī Latvijā un Rietumeiropā. Kopējais eksportētās produkcijas un pakalpojumu apjoms 2022. gadā saglabājās iepriekšējā gada līmenī un veidoja 68% no kopējā apgrozījuma.

SIA “Skonto Prefab” vadības ziņojumā norādīts, ka 2022. gadā turpināti darbi vairākos saliekamā dzelzsbetona projektos Zviedrijā. Kā viens no lielākajiem norādīts projekts “Ferdinand 9”, kas ir U veida ēka ar 140 dzīvokļiem, 86 aprūpes vietām, 4000m2 iepirkšanās centru un divstāvu garāžu ar 210 stāvvietām. Šī Stokholmā realizētā projekta kopējā platība ir vairāk nekā 23,25 tūkst. m2. Uzņēmums pērn realizējis arī vairākus nozīmīgus projektus Latvija – tika piegādātas dzelzsbetona konstrukcijas biznesa centra kompleksam “Gustavs”, kā arī piegādātas pārsegumu dzelzsbetona konstrukcijas biroja ēku kompleksam “Elemental Skanste”. Tāpat arī SIA “Skonto Prefab” uzsāka liellaiduma dzelzsbetona konstrukciju ražošanu transporta infrastruktūras projektam “Rail Baltica Rīgas Centrālā pasažieru stacija”.

Pagājušajā gadā SIA “Skonto Prefab” rūpnīcā saražoti 81,9 tūkst. t dzelzsbetona izstrādājumu, kas ir par 27% vairāk nekā 2021. gada ražošanas apjomi, savukārt kokmateriālu konstrukciju projektos tika realizēti 6,42 tūkst. m3 CLT un līmēta masīvkoka izstrādājumu, kas ir samazinājums par 54%. Uzņēmums 2022. gadā turpināja attīstīt un izstrādāt jaunas dzelzsbetona un CLT projektēšanas un ražošanas tehnoloģijas. Tika izbūvēta jauna iepriekš saspriegto tiltu siju, kā arī citu liellaiduma konstrukciju ražošanas līnija ar apsildāmām tērauda veidnēm un trošu spriegošanas iekārta, kas uzņēmumam nodrošinās iespēju turpināt attīstīt būvniecībai paredzēto saliekamo dzelzsbetona produkcijas ražošanu transporta infrastruktūras projektiem. Uzņēmuma dalībnieki un valde 2023. gadā ir apstiprinājuši 0,53 milj. EUR lielas investīcijas ražošanas iekārtu un aprīkojuma atjaunošanai, modernizācijai un papildināšanai.

2002. gadā dibinātā SIA “Skonto Prefab” kapitāldaļu turētāji ir SIA “ABMR” un SIA “GRIF 17”, bet patiesais labuma guvējs – Rihards Rāvis.

Lursoft dati rāda, ka pagājušajā gadā uzņēmumā strādāja 301 darbinieks. Uzņēmums valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksājis 2,56 milj. EUR, bet iedzīvotāju ienākuma nodoklī 0,88 milj. EUR.