“Graanul Pellets” 2023. gadā nopelnījis 3,4 milj. EUR

21.03.2024 10:52:00

SIA “Graanul Pellets” pērn strādājis ar apgrozījuma kāpumu, liecina Lursoft dati. Salīdzinot ar 2022. gadu, kad SIA “Graanul Pellets” apgrozīja 57,03 milj. EUR, pērn tā apgrozījums audzis par 11,2%, palielinoties līdz 63,4 milj. EUR. Vienlaikus uzlabojušies arī SIA “Graanul Pellets” peļņa rādītāji. Ja 2022. gadu uzņēmums noslēdza ar 5,8 milj. EUR zaudējumiem, tad aizvadītajā gadā guvis 3,4 milj. EUR peļņu.

Iesniegtajā vadības ziņojumā kokskaidu ražotājs SIA “Graanul Pellets” norādījis, ka pēdējos 24 mēnešos nozare piedzīvojusi nemierīgus periodus, tāpat kā visi energoapgādes tirgi Eiropā kopumā. “Lielā nenoteiktība degvielas un enerģijas pieejamībā Eiropā, kas sākās 2022. gadā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, izraisīja spēcīgu nestabilitāti degvielas un elektroenerģijas cenās. 2023. gadā tirgi nomierinājās un ievērojami stabilizējās. Enerģijas pieejamība tika nodrošināta un 2023. gada pirmajā pusē cenas ievērojami samazinājās,” teikts SIA “Graanul Pellets” vadības ziņojumā. Izņēmums nav bijis arī koksnes granulu tirgus. Vēsturiski augstās 2022. gada pēdējā ceturkšņa cenas strauji samazinājās 2023. gada pirmajā ceturksnī.

Lielākā daļa no SIA “Graanul Pellets” saražotās produkcijas 2023. gadā bija “industriālās” kvalitātes kokskaidu granulas, jo šo granulu cena un pieprasījums tirgū bija daudz labvēlīgāks nekā “premium” kvalitātes granulām. Uzņēmums pērn palielinājis koksnes granulu realizāciju vietējā Latvijas tirgū. Aizvadītajā gadā uzņēmums saražoja 256 811 t kokskaidu granulu, kas ir par aptuveni 2% mazāk nekā gadu iepriekš. “Tā kā pieprasījums pēc kokskaidu granulām pirmajā pusgadā bija zems, bija arī periodi, kad rūpnīca strādāja ar samazinātu jaudu. 2023. gada otrajā pusē lēnām atguvām kokskaidu granulu tirgu, taču izejmateriālam cenas un ražošanas izmaksas pieauga. Būtiskas sekas rūpnīcai radīja elektroenerģijas cenas pieaugums pagājušā gada pēdējos mēnešos, kas izraisīja pat ražošanas apturēšanu,” norādījis SIA “Graanul Pellets”. Šim gadam uzņēmums plāno pieticīgu ražošanas apjoma pieaugumu atkarībā no tirgus pieprasījuma un izejvielu pieejamības un cenas.

Lursoft dati rāda, ka aizvadītajā gadā igauņu kapitāla uzņēmums SIA “Graanul Pellets” bija darba devējs 46 darbiniekiem.